10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 232
“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 232 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 232
Işık; hava, su, cam gibi farklı saydam ortamlarda ilerleyebilir. Bazen de ortamlar arasında geçiş yapar. Işık ortam değiştirirken su dalgalarındaki gibi kırılmaya uğrayabilir. Örneğin içecek dolu bardağa daldırılan pipetin ya da havuzda bulunan nesnelerin karşıdan bakıldığında kesikmiş gibi görünmesinde ışığın kırılması etkilidir (Görsel 4.12). Benzer şekilde denizin ya da havuzun derinliğinin gerçeğinden daha az algılanması, gökkuşağının ve serap olayının meydana gelmesi yine ışığın kırılmasının bir sonucudur.
Saydam ortamda ilerleyen ışık, farklı bir saydam ortamın ara kesit yüzeyine ulaştığında ışığın bir kısmı yüzeyden yansır, bir kısmı ise ilerleme doğrultusunu değiştirerek diğer ortama geçer. Işığın geldiği ortamdan ilerleme doğrultusunu değiştirerek diğer ortama geçmesine kırılma adı verilir. Kırılma olayında gelen ışık ile normal arasındaki açı gelme açısı, kırılan ışık ile normal arasındaki açı kırılma açısı, ışığın gelme doğrultusuyla kırılma doğrultusu arasındaki açı da sapma açısıdır (Şekil 4.35).
Kırılmanın temel nedeni ışığın farklı ortamlarda farklı büyüklükteki ortalama hızlarla hareket etmesidir. Bazı ortamlar ışığı çok yavaşlatıp çok kırarken bazıları daha az yavaşlatır ve daha az kırar. Ortamın ışığı kırma miktarı mutlak kırılma indisi adı verilen fiziksel bir nicelikle ölçülür. Bir ortamın mutlak kırılma indisi ışığın boşluktaki hızının o ortamdaki ortalama hızına oranıdır. Mutlak kırılma indisi n harfiyle gösterilir ve matematiksel modeli aşağıdaki gibidir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 232 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.