10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 218
“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 218 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 218
Yansıtıcı yüzeyi düz olan aynadır. Lavabo ve boy aynaları, bazı araçlardaki dikiz aynası düzlem aynaya örnektir. Düzlem aynada görüntü cisimden ve aynadan yansıyan ışınlar sayesinde oluşur. Herhangi bir ışık kaynağından cisme gelen ışınlar önce cisimden sonra da aynadan yansıyarak gözlemciye ulaşır. Gözlemci, aynadan yansıyan ışınların uzantılarının kesiştiği yerde cismin görüntüsünü görür (Şekil 4.19).
Bir cismin düzlem aynadaki görüntüsünü çizimlerle bulabilmek için öncelikle cisim üzerinde farklı noktalar belirlenir. Bu noktalar genellikle cismin uç veya köşe noktalarıdır. Belirlenen noktaların her birinden aynaya doğru en az iki ışın çizilir ve ışınlar aynadan yansıtılır. Yansıyan ışınların uzantılarının kesiştiği yer o noktanın görüntüsünün yeridir. Bu şekilde bütün noktaların görüntülerinin yeri bulunduktan sonra noktaların görüntüleri cisimdeki gibi birleştirilerek cismin aynadaki görüntüsü elde edilir (Şekil 4.20). Cismin görüntüsü pratik olarak cismin aynaya göre simetriği çizilerek de bulunabilir.
Düzlem aynada oluşan görüntülerin özellikleri aşağıda sıralanmıştır.
• Yansıyan ışınların uzantılarının kesişmesiyle oluştuğundan görüntü sanaldır. Sanal görüntüler aynanın arkasında oluşur ve perde üzerine düşürülemez.
• Görüntünün aynaya olan uzaklığı, cismin aynaya olan uzaklığına eşittir.
• Görüntü cisme göre düzdür.
• Görüntünün boyu cismin boyuna eşittir.
Araç kullanan kişiler aracın yan aynaları ve dikiz aynası yardımıyla arkasındaki ve yanındaki diğer araçları görebilir (Görsel 4.5). Bu durum olası birçok kazayı önler. Saçını kestiren bir kişi aynalar yardımıyla berberin saç kesimini farklı açılardan izleyebilir. Örneklerden anlaşılacağı üzere gözlemcinin aynalar yardımıyla farklı alanları görebilmesi aynanın görüş alanıyla ilgilidir. Görüş alanı aynaya bakan gözlemcinin ayna yardımıyla görebildiği alandır.
Aynanın görüş alanı çizimlerle belirlenirken gözlemcinin konumundan aynanın sınırlarına ışınlar çizilir. Bu ışınlar Yansıma Kanunları’na uygun olacak şekilde aynadan yansıtılır. Yansıyan ışınlar ile ayna arasında kalan bölge aynanın görüş alanıdır (Şekil 4.21.a). Görüş alanını belirlemenin başka bir yolu da gözlemcinin görüntüsünden aynanın sınırlarına ışınlar çizmektir. Bu yöntemde ışınlar yansıtılmaz ve aynanın önüne doğru uzatılır. Ayna ile ışınlar arasında kalan bölge aynanın görüş alanıdır (Şekil 4.21.b).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 218 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.