Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Meb Yayınları

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 210

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 210 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 210

4.2. GÖLGE

Maddeler ışığı geçirmesine göre saydam, yarı saydam ve saydam olmayan şeklinde sınıflandırılır. Üstüne düşen ışığı çok büyük bir oranda (%98-%99) geçirebilen maddelere saydam madde denir. Cam, su ve hava saydam maddelere örnektir. Saydam maddeler ışığı geçirebildiklerinden arka kısımlarında gölge oluşmaz (Şekil 4.10.a).

Üstüne düşen ışığın bir kısmını geçirebilen maddelere yarı saydam madde denir. Yağlı kâğıt, tül perde ve buzlu cam yarı saydam maddelere örnektir. Yarı saydam maddeler aydınlatıldığında ışığı bir miktar geçirebildiklerinden arka kısımlarında yarı karanlık (veya yarı aydınlık) bir gölge oluşur. Bu tip gölgeye yarı gölge adı verilir (Şekil 4.10.b).

Üstüne düşen ışığı hiç geçirmeyen maddelere saydam olmayan (opak) madde denir. Ağaç, metal plaka ve beton saydam olmayan maddelere örnektir. Saydam olmayan maddeler ışık kaynağıyla aydınlatıldığında ışığı hiç geçirmediklerinden arka kısımlarında karanlık bir gölge oluşur. Bu tip gölgeye tam gölge adı verilir (Şekil 4.10.c).

5. SIRA SİZDE

Soru: Bir organik gıda üretim merkezinde çeşitli bitki ve mantar türlerinin üretimi yapılmaktadır. Üretici, bol güneş ışığına ihtiyaç duyan yerli domates, daha az ışığa ihtiyaç duyan turp ve karanlıkta yetişen mantar üretmektedir. Buna göre domates, turp ve mantar yetiştirilen seralarda verimli üretim yapabilmek için üreticinin sera kaplamasında kullandığı malzemenin ışığı geçirme özelliği nasıl olmalıdır?

  • Cevap: Domates serasında ışığı iyi geçiren saydam, turp serasında ışığı daha az geçiren yarı saydam ve mantar serasında ışığı hiç geçirmeyen opak kaplama malzemesi kullanmalıdır.

10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 210 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!