10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 202
“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 202 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 202
ÜNİTEYE BAŞLARKEN
Farklı türdeki aynalar, mercekler ve ışık prizmaları çok eski dönemlerden bu yana insanların hayatlarını kolaylaştırmıştır. Örneğin ilk kez 12. yüzyıl sonlarında kullanılan gözlükler görme bozukluklarının giderilmesi amacıyla merceklerin kullanıldığı optik araçlardır. Galileo Galilei (Galileyo Galiley), 17. yüzyılın başlarında merceklerle yapılan teleskopla gökyüzünü ilk defa incelemiş; sonraki dönemlerde ise Isaac Newton (Ayzek Nivtın), aynalı teleskop sistemini geliştirerek gök cisimlerinin hareketlerini gözlemlemiştir. Yine aynı dönemde Newton, bir ışık prizmasından geçirdiği güneş ışığının aslında çeşitli renkteki ışıklardan oluştuğunu fark etmiştir.
Soru: Görselleri inceleyerek verilen soruları cevaplayınız.
Soru: Bazı kavşaklarda ve otoparklarda yolların kesişim noktalarına görseldeki gibi aynalar yerleştirilir. Bu aynaların özellikleri ve bu noktalara yerleştirilme nedeni hakkında neler biliyorsunuz?
- Cevap: Bu aynalar tümsek aynalardır ve geniş bir görüş açısı sağlar. Kavşaklarda ve otoparklarda yerleştirilme nedeni, sürücülerin kör noktaları görmesini sağlayarak kazaları önlemektir.
Soru: Büyüteç adı verilen optik araçlarla güneşli bir günde kâğıt parçası tutuşturulabilir. Büyüteçlerin kâğıdı tutuşturması için ışığın bu araçlarda nasıl davranması beklenir?
- Cevap: Büyüteç, ışığı bir noktada toplayan ince kenarlı (yakınsak) bir mercektir. Güneş ışığını küçük bir alanda odaklayarak ısının artmasını sağlar ve kâğıdı tutuşturur.
Soru: Yağmurlu günlerde gökyüzünde zaman zaman gökkuşağı oluşur. Havanın açık olduğu ve yağmurun olmadığı günlerde ise gökkuşağı görülmez. Gökkuşağı sizce nasıl oluşur?
- Cevap: Gökkuşağı, güneş ışığının yağmur damlalarında kırılması, yansıması ve ayrışmasıyla oluşur. Güneş ışığı, su damlalarına girerken renklerine ayrılır ve gözümüze farklı açılardan ulaşarak gökkuşağını oluşturur.
10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 202 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.