Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Meb Yayınları

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 184

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 184 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 184

Etkinlikte görüldüğü gibi yan yana yerleştirilmiş özdeş diyapazonlardan birine tokmakla hafifçe vurulduğunda diğer diyapazondan da bir ses işitilir. Bunun sebebi, tokmakla vurulan diyapazonun titreşerek oluşturduğu ses dalgalarının diğer diyapazonu rezonansa getirmesidir. Rezonans sayesinde ikinci diyapazon titreşir ve aynı frekansta ses çıkarır (Şekil 3.41).

Şekil 3.41: Rezonans hâlindeki diyapazonlar Tıp, mühendislik ve sanat gibi birçok disiplinde rezonans olayından yararlanılır. Örneğin MR cihazlarında radyo dalgaları ile vücuttaki hidrojen atomunun rezonansı sağlanarak dokular incelenir (Görsel 3.12). Köprü ve yüksek katlı binaların yapımında yapıların doğal frekansları dikkate alınmak zorundadır (Görsel 3.13). Müzik aletlerinin gövdeleri biçimlendirirken rezonans olayı dikkate alınır (Görsel 3.14).

Rezonans sırasında kaynak dalga üretmeye devam ettikçe diğer kaynakta oluşan dalgaların genliği artar. ABD’de Tacoma (Takoma) Asma Köprüsü 1940 yılında açılışından dört ay sonra rüzgârla rezonansa girerek yıkılmıştır (Görsel 3.15). Bu olay rezonansın ilginç örneklerinden biridir. Rüzgârın frekansı köprünün doğal frekansına çok yakın bir değerde olduğu için rüzgâr köprüyle rezonansa girmiş, köprünün titreşim genliği giderek artmış ve köprü yıkılmıştır.

TARTIŞINIZ

Soru: Cam bardak belli frekanstaki sesle titreşmeye başlar. Sesin şiddeti yeterince yüksekse bardaktaki titreşimlerin genliği artar. Artan genlik bir süre sonra bardağı kırabilir. Bardakta küçük kusurların bulunması hâlinde, belli frekans ve şiddetteki insan sesi de bardakta aynı etkiyi oluşturur. Genel ağ adreslerinden konuyla ilgili videoları izleyebilirsiniz. Bu olayı nasıl açıklarsınız? Tartışınız.

  • Cevap: Bu olay rezonans ile açıklanır. Cam bardak, kendi doğal frekansına eşit bir frekansta ses dalgalarına maruz kaldığında titreşmeye başlar ve titreşim genliği artar. Sesin şiddeti yeterince büyükse, titreşimler bardağın dayanma sınırını aşarak kırılmasına neden olur.

10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 184 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!