10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 150
“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 150 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 150
Dalgalar için geçerli olan hız ile ortam ilişkisi atma için de geçerlidir. Atmalar periyodik olmayıp dalganın sadece bir parçasını oluşturduğundan atmanın frekans, periyot ve dalga boyundan bahsedilemez. Atmalarda dalgalar için kullanılan dalga boyu yerine, genişlik kavramı kullanılır. Genişlik bir atmanın iki ucu arasındaki uzaklıktır ve x harfiyle gösterilir (Şekil 3.9). SI birim sisteminde birimi metre (m) kabul edilir.
Atmalarda periyot yerine atmanın oluşum süresi kavramı kullanılır. Bir atmanın oluşum süresi, kaynağın o atmayı oluşturuncaya kadarki titreşim süresidir ve At sembolüyle gösterilir. SI birim sisteminde birimi saniye (s) kabul edilir. Bu tanımlara göre bir atmanın hızının büyüklüğü aşağıdaki matematiksel modelle hesaplanır.
Aynı ortamda oluşturulan atmalardan oluşum süresi büyük olanın genişliği de büyük olur. Şekil 3.10’da verilen atmalar aynı yay üzerinde olup x1 = x3 < x2 ilişkisi vardır. Bu durumda x2 atmasının oluşum süresi diğer atmalardan daha büyüktür. Ancak atmalar aynı ortamda hareket ettikleri için hızlarının büyüklükleri eşit olup v1 = v2 = v3 ilişkisi vardır.
Bütün dalgalarda olduğu gibi yay dalgalarında da dalganın hızı yayıldıkları ortamın özelliklerine bağlıdır. Yaylarda ortam olarak bahsedilen özellik, yayın ince (hafif) ya da kalın (ağır) olması durumudur. Yayda oluşturulan atmanın hızının bağlı olduğu değişkenleri kavramak için diğer sayfadaki etkinliği yapınız.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 150 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.