Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Meb Yayınları

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 141

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 141 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 141

Doğada, çevremizde ve günlük yaşamda görülen pek çok olay ve olgunun açıklanması titreşim ve dalga kavramlarının anlaşılmasına bağlıdır. Örneğin köprü, gökdelen gibi büyük ve yüksek yapılar katı hâlde olmalarına rağmen titreşim hareketi yapar. Mühendisler ve mimarlar, bu yapıların inşasında binanın yapacağı titreşim hareketlerini dikkate alırlar. Benzer şekilde radyo, telsiz, cep telefonu ve TV yayınları dalgalarla taşınır. Elektronik ve haberleşme mühendisleri daha güçlü, kesintisiz yayınlara ulaşmak amacıyla bu cihazların yaydığı dalgalar üzerine çalışır.
Dalgaların anlaşılabilmesi için öncelikle titreşim hareketinin kavranması gerekir. Denge konumu etrafında ileri geri veya yukarı aşağı gerçekleşen salınıma titreşim hareketi denir. Denge konumu titreşim hareketinde cisme etki eden net kuvvetin sıfır olduğu konumdur. Uçan bir arının kanatlarının, salıncakta sallanan bir kişinin ve duvar saatindeki sarkacın yapmış olduğu hareket titreşim hareketine örnektir (Görsel 3.1, Görsel 3.2 ve Görsel 3.3).

Titreşim hareketi yapan cisim, hareketini eşit zaman aralıklarında sürekli tekrar ediyorsa bu hareket aynı zamanda periyodiktir. Sarkaçlı duvar saatinin yaptığı hareket periyodik harekete örnektir. Bozuk bir yolda ilerleyen otomobilin amortisörlerinin yaptığı rastgele salınımlar ise periyodik olmayan titreşim hareketine örnektir.
Dalga hareketi titreşim hareketiyle yakından ilgilidir. Titreşim kaynağından esnek ortama aktarılan enerjinin bir noktadan başka bir noktaya iletilirken ortamda oluşturduğu şekil değişikliğine dalga denir. Dalganın esnek ortamda yayılmasına ise dalga hareketi denir. Dalga hareketinde yayılan, taneciklerin kendisi değil tanecikten taneciğe titreşimlerle aktarılan enerjidir.
3.1.1. Dalgalarla İlgili Temel Kavramlar
Bir ucu duvara sabitlenmiş gergin ipin diğer ucu aşağı ve yukarı titreştirilirse ipte bir dalga hareketi oluşur (Şekil 3.1). Dalgaların yayılma ortamı ipin kendisi olup dalga kaynağı titreşimi başlatan elin hareketidir. İpi oluşturan her bir tanecik aşağı ve yukarı titreşim hareketi yaparken ipe aktarılan enerji, dalgalar şeklinde yayılır. Dalga hareketindeki temel kavramları daha iyi anlayabilmek için diğer sayfadaki etkinliği yapınız.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 141 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!