Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Meb Yayınları

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 123

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 123 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 123

Sıvı içine bırakılan bir cisim, kabın tabanına temas edecek şekilde dengede kalıyorsa bu cisim için sıvıda “Batıyor.” denir.

Batma şartı sıvı içine bırakılan cismin özkütlesinin sıvının özkütle- sinden büyük olmasıdır. Cisim sıvı içinde dengede olduğuna göre cismin ağırlığı sıvının uyguladığı kaldırma kuvvetinin büyüklüğünden fazladır. Cismin kap tabanına batmasının nedeni de budur. Cisim tabana temas ettiğinden tabanın cisme uyguladığı tepki kuvveti N’dir (Şekil 2.46).

Batma şartı, bir bütün olarak cismin özkütlesinin sıvının özkütlesinden büyük olmasıdır. Örneğin büyük gemilerin ve denizaltıların yapıldığı madde çoğunlukla çelik, magnezyum, alüminyum ve demirdir. Bu maddelerin tamamının özkütle- si deniz suyunun özkütlesinden büyüktür. Bu maddelerden gemi inşa edilirken geminin tabana yakın iç kısımlarında büyük boşluklar bırakılır (Görsel 2.32 ve Görsel 2.33). Böylece geminin kütlesi sabit kalırken hacmi büyür. Bu durumda geminin özkütlesi deniz suyunun özkütlesinden daha küçük olur ve gemi denizde yüzebilecek hâle gelir.

Archimedes İlkesi’ne göre sıcak hava balonlarının havada yükselebilmesi için balon, yerini değiştirdiği havadan daha az ağırlığa sahip olmalıdır. Bunun için sıcak hava balonlarının içi atmosferdeki hava ile doldurularak ısıtılır. Isınan hava genleşerek özkütlesi atmosferdeki havanın özkütlesinden daha küçük hâle gelir. Balonun hacmi belli bir değere ulaştığında balona etkiyen havanın kaldırma kuvvetinin büyüklüğü balonun ağırlığından fazla olur. Böylece balon yerden yükselir (Görsel 2.34).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 123 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!