Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Meb Yayınları

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 122

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 122 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 122

İnsan vücudunun yoğunluğunun ve vücuttaki yağ yüzdesinin hesaplanmasında kullanılan hidrostatik tartımda Archimedes İlkesi’nden yararlanılır. Hidrostatik tartı aynı zamanda su altı kütle tartımı olarak da adlandırılır. Bu yöntem bilim insanları tarafından oldukça güvenilir kabul edilen bir yöntemdir.

Bu yöntemde öncelikle kişinin akciğer hacim ölçümü yapılır. Sonrasında ise kişinin kütlesi ölçülür. Son olarak kişinin tüm nefesini vermesi istenerek bütün vücudu su altında kalacak şekilde suya batırılıp sudaki ağırlığı (suda kişiye etkiyen net kuvvet) ölçülür. Bu son ölçüm üç kez tekrarlanarak ölçümlerin ortalaması alınır. Bulunan değerler matematiksel bir bağıntıyla hesaplanarak kişinin vücut yoğunluğu bulunur.

Sıvı İçine Bırakılan Cisimlerin Durumu

Sıvı içine bırakılan cisimlerin durumunu cismin ve sıvının özkütlesi belirler. Cisim sıvı içine tamamen batırılıp serbest bırakıldığında üzerine etkiyen kuvvetler dengeye gelinceye kadar cisim ya bir kısmı sıvı yüzeyine çıkacak şekilde yüzer ya bırakıldığı konumda kalır ya da kap tabanına batar.

a) Yüzen Cisimler

Sıvı içine bırakılan bir cisim, hacminin bir kısmı sıvı dışında kalacak şekilde dengeye geliyorsa bu cisim için “Yüzüyor.” denir.

Şekil 2.44: Yüzen cisme etkiyen kuvvetler

Yüzme şartı sıvı içine bırakılan cismin özkütlesinin sıvının özküt- lesinden küçük olmasıdır. Cisim sıvı içinde dengede olduğuna göre cismin ağırlığı (G), sıvının kaldırma kuvvetinin büyüklüğüne (Fk) eşittir (Şekil 2.44).

b) Askıda Kalan Cisimler

Sıvı içine bırakılan bir cisim, tüm hacmi sıvı içinde kalacak şekilde yüzeye temas etmeden dengede kalabiliyorsa bu cisim için “Askıda kalıyor.” denir. Askıda kalan cisimler, tamamı sıvı içinde kalmak şartıyla sıvıda nereye bırakılırlarsa orada dengede kalır.

Şekil 2.45: Sıvı içinde askıda kalan cisme etkiyen kuvvetler

Askıda kalma şartı sıvı içine bırakılan cismin özkütlesinin sıvının özkütlesine eşit olmasıdır. Cisim sıvı içinde dengede olduğuna göre cismin ağırlığı sıvının kaldırma kuvvetinin büyüklüğüne eşittir (Şekil 2.45).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 122 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!