10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 113
“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 113 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 113
Düdüklü tencerelerde yemeklerin kısa sürede pişmesi yine basınç etkisiyledir. Düdüklü tencereler sızdırmaz kapak yapıları sayesinde sıvı buharını hapseder. Sabit hacimde sıvının sıcaklığının artması tencerenin içindeki buharın basıncını yaklaşık 2 atm, suyun kaynama sıcaklığını da yaklaşık 120 °C değerine yükseltir (Şekil 2.33). Bu durumda düdüklü tencere içindeki su 120 °C sıcaklığa kadar sıvı hâlde kalabilir. Bu sayede düdüklü tencereler yemeği normal tencerelere göre daha kısa sürede pişirir ve enerji tasarrufu sağlar.
Suyun üzerine uygulanan basıncın azalması ise donma sıcaklığının yükselmesine, kaynama sıcaklığının düşmesine neden olur. 1 atm basınç altında (deniz seviyesi) 0 °C’da donan ve 100 °C’da kaynayan su, 0,1 atm basınç altında yaklaşık 1 °C’da donar ve 69 °C’da kaynar (Şekil 2.34).
YORUMLAYINIZ
Soru: İçine bir miktar su çektiğiniz şırınganın ucunu hava almayacak şekilde kapatıp pistonu kendinize doğru çekerseniz suyun kaynamaya başladığını görürsünüz. Isı kaynağı olmadan gerçekleşen bu kaynama olayını nasıl açıklarsınız? Yorumlayınız.
- Cevap: Şırınganın pistonu çekildiğinde, iç basınç azalır. Düşük basınçta, suyun kaynama noktası da düşer. Bu nedenle, ısı kaynağı olmadan suyun kaynaması başlar. Bu olay, basıncın azalmasıyla kaynama sıcaklığının düşmesinin bir sonucudur ve suyun daha düşük sıcaklıkta buharlaşmasını sağlar.
10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 113 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.