
10. Sınıf Fen Lisesi Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110


“10. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 110 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Fen Lisesi Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110
3. Bir Fonksiyonun Tersi
f : A ” B, g :A ” C ve h :A ” D fonksiyonlarındaki tanım ve değer kümeleri yer değiştirdiğinde oluşan yeni bağıntilar p :B ” A, r : C ” A ve s :D ” A olur. Bu durumda p bağıntısı, fonksiyon olma koşullarını sağlar.
g :A ” C fonksiyonu bire birdir fakat örten değildir. r : C ” A bağıntısında a elemanı herhangi bir elemanla eşleşmediğinden fonksiyon değildir.
h :A ” D fonksiyonu örtendir fakat bire bir değildir. s :D ” A bağıntısında d elemanı iki elemanla eşleştiğinden fonksiyon değildir (Şekil 2.2.2).
Sonuç
f:A ” B bire bir ve örten ise p:B ” A bir fonksiyon olur.
1. ÖRNEK
A = {1, 3, 5, 7}, B = {2, 4, 6, 8 } olmak üzere f:A ” B f = {(1, 2), (3, 4), (5, 6), (7, 8)| fonksiyonu veriliyor. f fonksiyonunun tersi varsa bulunuz.
ÇÖZÜM
Bir fonksiyonun tersinin olabilmesi için bire bir ve örten olması gerekir. f fonksiyonunun Venn şeması ile gösterimi yanda verilmiştir. Buna göre f fonksiyonun tanım kümesindeki bütün elemanlar değer kümesinde bulunan farklı elemanlarla eşleştiğinden bu fonksiyon bire birdir. Değer kümesinde eşleşmeyen eleman olmadığından bu fonksiyon örtendir. O hâlde f fonksiyonunun tersi vardır.
(x,y) ! f ise (y,x) ! f -1 olduğundan f -1 = {(2,1), (4,3), (6,5), (8,7)} bulunur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Fen Lisesi Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.