Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Kimya

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 89

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 89 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 89

c) Ayrımsal Kristallendirme
Aynı çözücüde çözünen iki katının çözünürlüklerinin sıcaklıkla değişiminin farklı olmasından yararlanılarak yapılan ayırma işlemine ayrımsal kristallendirme denir. Ayrımsal kristallendirme, kristallendirmeyle temel olarak aynı işlemleri içerir. Örneğin çözünürlüklerinin sıcaklıkla değişimi farklı olan sodyum klorür (NaCl) ile potasyum nitrat (KNO3) tuz karışımı (Grafik 2.1) bu yöntemle ayrılabilir. Bu katı karışımın sulu çözeltisi yüksek sıcaklıkta hazırlanarak soğumaya bırakıldığında çözünürlüğü sıcaklıkla çok artan potasyum nitrat kristallenir. Süzülen potasyum nitrat kristalleri sodyum klorür çözeltisinden ayrılır. Geriye kalan çözelti ısıtılıp su buharlaştırıldığında sodyum klorür katısının oluştuğu gözlenir (Görsel 2.29). Ancak bu yöntemle tek seferde saf kristaller elde etmek mümkün değildir. Bu yöntem birkaç kez tekrarlanarak kristallerin saflık oranı artırılabilir. Benzer şekilde tuz ve şeker karışımı da bu yöntemle ayrılabilir.

Kristallendirme veya ayrımsal kristallendirmeden sanayinin pek çok alanında yararlanılır. Bu yöntem, gıda sanayisinde şeker üretimi ve peynir altı suyundan laktoz elde edilmesi için kullanılır. Ayrıca su arıtımında nikel ve kobalt gibi ağır metallerin geri dönüşümünü sağlamak için bu yönteme başvurulur. Ayrımsal kristallendirme, ilaç sektöründe ilaç etken maddelerinin saflaştırılmasında da sıklıkla kullanılan bir tekniktir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 89 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!