
10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 70


“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 70 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 70
Çözeltilerin saf çözücüye göre daha yüksek sıcaklıkta kaynamasının yanı sıra sıcaklık kaynama süresince de sabit kalmaz. Çünkü kaynama süresince çözücü çözeltiden buharlaşarak ayrılacağından geride kalan çözeltinin derişimi artar. Buna bağlı olarak buhar basıncındaki düşme de artar (Görsel 2.11) ve sıcaklık çözeltinin kaynama süresince yükselmeye devam eder.
Çözelti, kaynama başladıktan sonra da ısıtılırsa çözücünün buharlaşmasından dolayı zamanla derişim ve sıcaklık artmaya devam eder. Sıcaklıktaki bu artış, çözeltinin derişimi sabitleninceye kadar sürer. Bunun nedeni su buharlaşırken çözünen maddenin kristallenerek çökmeye başlamasıdır. Böylelikle çözeltinin derişimi değişmez. Çözelti derişimi sabitlendiğinde çözücünün tümü buharlaşıncaya kadar sıcaklık sabit kalır (Grafik 2.2).
Osmotik Basınç
Bir kaptaki seyreltik ve derişik şeker çözeltilerinin arasına, su moleküllerini geçiren fakat şeker moleküllerini geçirmeyen yarı geçirgen bir zar konularak bir süre beklendiğinde sağ koldaki sıvı seviyesinin yükselip sol koldaki sıvı seviyesinin alçaldığı gözlemlenir (Görsel 2.12). Bunun nedeni, seyreltik çözeltinin birim hacminde derişik çözeltinin birim hacmine göre daha çok çözücü molekülü bulunmasıdır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 70 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.