
10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 157


“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 157 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 157
Gıda Katkı Maddesi
Bir ürünün ana bileşeni olmayan fakat o ürünün işlenmesi, ambalajlanması veya depolanması ile ilgili farklı amaçlar için ürüne ilave edilen kimyasal madde ya da madde karışımına gıda katkı maddesi denir. Gıda katkı maddeleri şu amaçlarla kullanılır:
• Gıdanın bileşimindeki besin ögelerinin kaybını önlemek
• Gıdanın kalitesini ve sağlamlığını sürdürmek, ziyan olmasını önlemek
• Gıdanın görünüşünü güzelleştirmek ve gıdaya renk vermek
• Gıdanın besin değerini yükseltmek, tat ve kokusunun daha hoş olmasını sağlamak
Gıda katkı maddeleri doğal, doğala özdeş veya yapay olabilir. Doğal katkı maddeleri doğada var olan maddelerdir (pancar suyundan elde edilen kırmızı renklendirici). Doğala özdeş katkı maddeleri, doğadaki maddelerin insan tarafından yapılan benzeridir (vanilya). Yapay katkı maddeleri, doğada bulunmayan ve insan tarafından yapılan maddelerdir (sakarin).
Her gıda katkı maddesinin uluslararası kabul görmüş bir numarası vardır [621: monosodyum glutamat (MSG)…]. Avrupa Birliği’nde kullanımına izin verilen katkı maddelerine Europe kelimesinin baş harfi olan E kodu verilmiştir (E621: MSG…). Aroma maddeleri çok geniş bir grup olduğu için kodlamaya dâhil değildir. Yaklaşık 340 gıda katkı maddesi olmasına karşılık aroma maddelerinin sayısı 1700 civarındadır. Bir katkının E kodu taşıması, bu katkının üzerinde tüm güvenlik çalışmalarının tamamlandığını ve Avrupa Birliği’nin Bilimsel Gıda Komitesi tarafından kodlanarak onaylandığını gösterir. Gıda katkı maddelerindeki E kodu sınıflandırması aşağıdaki tabloda (Tablo 4.2) belirtilmiştir.
Koruyucular: Gıda katkı maddelerinde koruyucu olarak antimikrobiyal ve antioksidan maddeler kullanılır. Antimikrobiyal maddeler; besinleri bakteriden, küften ve maya bozulmalarından korumak, besinlerin raf ömrünü uzatmak, doğal renk ve aromanın kaybolmasını engellemek gibi amaçlarla kullanılır. Sucuk, salam, sosis gibi et ürünlerine parlak kırmızı bir renk vermek, kendine özgü tat ve aroma kazandırmak için kullanılan nitrit ve nitratlar antimikrobiyal maddelere örnek olarak verilebilir. Bu maddeler kanserojen özellik gösterir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 157 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.