10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 39
“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 39 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 39
Görsel 1.35’te görülen devrenin toplam emk’i yani V1 voltmetresinin ölçtüğü potansiyel farkı aşağıdaki gibi bulunur. Devreden geçen I1 akımının değeri ise Ohm Yasası’na göre aşağıdaki bağıntıyla hesaplanır.
Görsel 1.36’da görülen devrede ise tüm üreteçler yine seri bağlanmış ancak üçüncü üreteç diğer ikisine ters bağlanmıştır. e1+ e2 > e3 kabul edilirse devre akımının yönü, e1 ve e2 üreteçlerinin akım verme yönüdür. Bunun tersine e1 + e2 < e3 olarak kabul edilseydi akım devrede gösterilenin tersine e3ün akım verme yönünde olurdu. Devrenin toplam emk’si yani V2 voltmetresinin ölçtüğü potansiyel farkı aşağıdaki bağıntıyla bulunur. Devreden geçen I2 akımının değeri ise Ohm Yasası’na göre aşağıdaki bağıntıyla hesaplanır.
ÖRNEK
Lamba ve iç direnci önemsiz üreteçlerle elektrik devresi oluşturulmuştur.
Lambanın direnci 1,5 Ω olduğuna göre
a) Voltmetrede okunan değer kaç V tur?
b) Devreden geçen akım şiddeti I (A ampermetresinin gösterdiği değer) kaç A’dir?
c) Her üreteçten çekilen akım (A1, A2 ve A3 ampermetrelerinden okunan değer) kaç A’dir?
ÇÖZÜM
a) Üreteçlerin iç dirençleri olmadığı için voltmetrede okunan değer, üreteçlerin emk’lerinin toplamına eşittir.
b) Devreden geçen toplam akım şiddeti aşağıdaki gibidir.
c) Üreteçler birbirine ve lambaya seri bağlandığı için tüm üreteçlerden aynı akım çekilir ve bu devrenin toplam akım şiddeti olan 6 A’e eşittir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 39 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.