
10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 141


“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 141 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 141
18. Komünite, birden fazla popülasyondan oluşan ekolojik birimdir.
Buna göre ekosistemdeki komüniteler ile ilgili
I. Komünite içindeki canlı grupları birbirleriyle etkileşim hâlindedir.
II. Komüniteyi oluşturan canlılar aynı habitatı paylaşmak zorundadır.
III. Üretici, tüketici ve ayrıştırıcı canlı gruplarından oluşur.
ifadelerinden hangileri yanlıştır?
A) Yalnız I
B) Yalnız III
C) I ve II
D) I ve III
E) II ve III
- Cevap: E
B) Aşağıdaki açık uçlu soruların cevaplarını boş bırakılan alanlara yazınız.
19 ve 20. soruları verilen metne göre cevaplayınız.
Göldeki Azot Döngüsü
Alberta Üniversitesindeki araştırmacılar, Kanada’da iki küçük gölün pH’larını yaklaşık olarak 6,6’dan 5,2’ye düşürmek için yeterli miktarda H2SO4 vererek asit yağışlarının etkisini anlamaya çalışmışlar. Her iki gölde de azot tutucu bakterilerin yaşayamadığını ve bunun sonucunda, azot döngüsünün durduğunu gözlemlemişler. Araştırmacılar, göllerden birine asit vermeyi kesince pH bir yıl içerisinde normal değerlerine dönmüş ve azot döngüsü başlamıştır. Bu deney, göl ekosistemlerinin asitleşmeye karşı çok duyarlı olduğunu ancak hızla iyileşebildiğini göstermiştir. Göllerin asit değerinin kısa sürede normal değerlere dönmesi, suyun hızlı alınıp verilmesinin bir sonucudur. Buna rağmen bu tür ekosistemlerdeki büyük yapılı organizmalar, eski canlılıklarını daha yavaş kazanabilir. Wales’te (Vels) on dört nehirde asit yağmurunun azalmasının etkileri çeyrek asırlık bir süreçte araştırılmıştır. Araştırıcılar, 25 yıl sonra bile 29 türün geri gelmesinin beklendiği bölgeye sadece 4 böcek türünün (iki mayıs sineği ve iki Trichoptera türü) yeniden yerleştiğini görerek hayal kırıklığı yaşamışlardır.
Yaşam Biyoloji Bilimi (Düzenlenmiştir.)
19. Araştırmaların sonucuna göre göllerdeki asit değerinin artışı, azot döngüsünü nasıl etkilemiştir?
- Cevap: Araştırmalara göre ortamın pH değeri azalınca azot tutucu bakteriler yaşamamakta ve buna bağlı olarak azot döngüsü durmaktadır.
20. Asit değerinin normal değerlere dönmesiyle beklenen sonuçlar elde edilebilmiş midir? Neden?
- Cevap: Araştırmacılar, pH’ın normal değerlere dönmesiyle kısa sürede azot döngüsünün tekrar başladığını ancak büyük yapılı canlıların tekrar bu ekosistemlere dönmesinin beklendiği kadar kısa sürede gerçekleşmediğini gözlemlemişlerdir.
10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 141 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Deprecated: usort(): Returning bool from comparison function is deprecated, return an integer less than, equal to, or greater than zero in /home/evvelcevap.com/public_html/wp-content/plugins/mk-reaction-v2a/inc/class-reactions.php on line 228