Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 118

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 118 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 118

algılıyorsak o şekilde algıladığımızı savunur oysa modern felsefede güzellik daha çok öznel bir açıdan değerlendirilmiştir. Buna göre modern felsefe açısından güzellik, mutlak değil de göreli bir kavramdır; güzellik, şeylere belli bir biçimde bakış tarzımızın sonucu olup kişinin duygularıyla, özellikle de beğeni duygusuyla ilgili bir konudur.

Buradan hareketle felsefi güzellik teorilerinin en azından klasik ve modern güzellik teorileri olarak ikiye ayrıldığını öne sürebiliriz. Klasik dediğimiz gelenek İlk Çağ’da, Pythagoras’tan başlayıp 18. yüzyıla kadar sürer. Modern gelenek ise esas itibarıyla 17. yüzyılda başlayıp 18. yüzyılda doruk noktasına ulaşır. Bunlardan her yönden nesnelci olan birincisine aynı zamanda Pythagorasçı gelenek, buna mukabil 18. yüzyıl öncesinde ilk kez sofistlerde ve Epikurosçularda gördüğümüz, her bakımdan öznelci olan ikinci geleneğe aynı zamanda hazcı gelenek adını verebiliriz. Pythagorasçı gelenek güzelliğin esas itibarıyla doğada, müzikte ve matematiksel teoriler türünden entelektüel yapımlarda örneklendiğini düşünür ve onu, bu üç örnekten sonra başka alanlara teşmil eder.

A. CEVİZCİ Felsefeye Giriş (Düzenlenmiştir.)

Filozofumuz Diyor ki: Güzellik, matematiksel olarak orantılı ve ölçülü olandır. Aristoteles

Filozofumuz Diyor ki: Güzellik, mutlak ruhun nesnelerde görünüşe ulaşmasıdır. G. W. F. Hegel

Filozofumuz Diyor ki: Güzellik; tanrısal aklın, ışığın evrende görünüşe çıkmasıdır. Plotinos (203-270)

Filozofumuz Diyor ki: Güzellik, tinin maddede kendini göstermesidir. N. Hartmann

Filozofumuz Diyor ki: Güzellik, mutlak istencin (irade) kendisini dışlattırmasıdır. Arthur Schopenhauer (Artur Şopenhaur, 1788-1860)

Sorular

1. Filozofların güzellik anlayışlarındaki farklar nelerdir?

  • Cevap: Metin, filozofların güzellik konusunda iki ana anlayışı olduğunu belirtir: klasik (nesnel) ve modern (öznel) anlayışlar. Klasik anlayışa göre güzellik, nesnel bir niteliktir ve düzen, birlik, uyum, oran, ölçü ve iyilik gibi niteliklerin bir birleşimi olarak tanımlanır. Modern anlayışa göre ise güzellik, göreli bir kavramdır ve kişinin duygularıyla, özellikle de beğeni duygusuyla ilgili bir konudur.

2. Metinde geçen güzellik tanımlarının ortak yönleri nelerdir?

  • Cevap:

Sanatsal bir nesnenin şekil, renk, ses, tasarım veya ritim gibi duygusal tezahürlerden doğan bir özellik

İnsan zihnine bir algısal haz deneyimi, bir anlam ya da doyum sağlayan bir özellik

Düzen, birlik, uyum, oran, ölçü ve iyilik gibi niteliklerin bir birleşimi (klasik anlayış için)

Göreli bir kavram olarak, şeylere belli bir biçimde bakış tarzımızın sonucu olarak kişinin duygularıyla, özellikle de beğeni duygusuyla ilgili bir konu.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 118 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!