“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 185 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 185

Soru: 9-13. soruları aşağıdaki metinden yararlanarak cevaplayınız.

Platon'a göre evrenin meydana gelişi, görünen her şeyi bir düzensizlik içinde bulan Tanrı'nın "kaostan düzene çıkarması"dır. "Çünkü düzen, kaostan daha iyidir." Kaos, evrenin ortaya çıkışından önceki karmaşa veya düzensizliği ifade eder ve onun aksine evren de düzenli var oluşa karşılık gelir. Dahası kaostan kozmosa geçiş, kendi kendine şans eseri meydana gelen bir olay olarak düşünülemez, aksine Tanrı'nın yaratmasını gerektirir.

Peter Guthrie Tait "Enerjinin dağılımı, kesin bir şekilde madde ve enerji üzerinde işleyen şimdiki yasalarla sağlanamayacak olan her şeyin içinde bulunduğu bir durumu, bir başlangıcı öngörür." der. Franz Brentano "Enerjinin korunumu yasasına göre doğa kendi kendine bırakıldığında kaybettiği enerjinin en küçük parçasını tekrar kazanamaz. Dolayısıyla evrenin enerji miktarının bir kaynağa sahip olduğunu varsaymaya kesinlikle mecburuz. Bu enerji, evrene sonlu bir zaman önce dünyanın ötesindeki bir prensip tarafından verildi. Onun eylemi, evrenin tüm tarihinin Alfa ve Omega'sıdır." der.

Soru: 9) Platon'a göre evrenin ortaya çıkışı nasıl açıklanmaktadır? Açıklayınız.

  • Cevap: Platon’a göre evren, Tanrı’nın düzensizliği düzene dönüştürmesiyle ortaya çıkmıştır. Bu düzen, rastlantıyla değil Tanrı’nın yaratmasıyla oluşmuştur.

Soru: 10) Peter Guthrie Tait'ın enerjiyle ilgili görüşü, evrenin başlangıcı hakkında hangi sonuca ulaşmaktadır?

  • Cevap: Tait, enerjinin dağılımından hareketle evrenin bir başlangıcı olduğu sonucuna ulaşır. Bu başlangıcın mevcut doğa yasalarıyla açıklanamayacağını savunur.

Soru: 11) Franz Brentano, enerji akışının kaynağını neden sorgulamaktadır? Açıklayınız.

  • Cevap: Brentano, doğanın kaybettiği enerjiyi kendi kendine geri kazanamayacağını düşündüğü için enerjinin kaynağını sorgular. Enerjinin evren dışındaki bir güç tarafından verildiğini savunur.

Soru: 12) Evrenin bir başlangıcı olduğunu savunan düşünürler hangi gerekçelere dayanmaktadır?

  • Cevap: Evrendeki düzenin bir yaratıcı gerektirdiği, mevcut yasaların başlangıcı açıklayamadığı ve enerjinin bir ilk kaynağa ihtiyaç duyduğu düşüncelerine dayanırlar.

Soru: 13) "Evren kendi kendine oluşmuş olabilir." görüşü metindeki hangi düşüncelerle eleştirilmektedir?

  • Cevap: Bu görüş, düzensizlikten düzene geçişin Tanrı’yı gerektirdiği ve evrendeki enerjinin evren dışındaki bir kaynaktan geldiği düşünceleriyle eleştirilmektedir.

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 185 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.