“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 158 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 158


Soru: Aşağıdaki bilgi görsellerini inceleyerek uygulamanın 1. adımında grupça yaptığınız çıkarımları bu görsellerdeki görüş ve argümanlarla karşılaştırınız. Örtüşen görüş ve argümanları belirleyip yazınız.
Platon Devlet, bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak ve toplumsal düzeni sağlamak için var olan bir organizmadır. Yöneticiler, askerler ve işçiler olmak üzere üç kısımdan oluşur. Bu gruplar, insan bedenindeki organlar gibi farklı görevleri yerine getirir. Örneğin beyin, insan vücudunun yönetiminden kalp ise savunmasından sorumludur. Ayakların görevi, çalışmayı ve hareketi sağlamaktır. Benzer şekilde devleti yöneticiler yönetir, askerler de savunma ve savaş işlerini üstlenir. İşçilerin görevi ise üretmek ve çalışmaktır.
Epiküros İnsanlar, çıkarlarını korumak ve mutlu bir yaşam sürmek amacıyla birlikte yaşarlar. Yaşamlarını güvence altına almak ve sürdürebilmek için aralarındaki bir sözleşme ile devleti kurarlar.
T. Hobbes İnsanlar, doğa hâlinde birbirlerine karşı acımasızdır ve güçlü olanlar, güçsüzleri ezebilir. Güçsüzler, kendilerini bu tehlikelerden koruyabilmek için bazı haklarını devlete, "Leviathan" (Levyatan) olarak adlandırılan güçlü bir yapıya devrederler. Leviathan, sınırsız gücünü kullanarak toplumsal düzeni ve insanlar arasında esenliği sağlar.
Farabi Devlet, insan vücudundaki organların farklı işlevleri yerine getirmesi gibi çeşitli görevleri üstlenen yapılardan oluşan doğal bir kurumdur. Devletin en üstünde yönetici olarak hükümdar yer alır. İdeal bir devlette bu yönetici, peygamber gibi erdemli bir kişidir. Devletin yapısı ve biçimi, onu oluşturan insanların özelliklerine göre farklılık gösterir.
İ. Locke İnsanlar, doğa hâlinde özgür ve eşit bir şekilde yaşamalarına rağmen bazı haklarını güvence altına almak için yasalara ve bu yasaları uygulayacak bir otoriteye ihtiyaç duyarlar. Doğal haklarını (yaşam, özgürlük, mülkiyet) korumak amacıyla aralarındaki toplumsal sözleşme ile devleti kurarlar.
İbni Haldun (1332-1406) Devlet, bir topluluğun diğer topluluklar üzerindeki egemenliği sonucu doğar. Gücü elinde bulunduran topluluk, devletin yönetimini ele geçirir. Topluluklar, gücünü "asabiyetten (toplumsal dayanışma ve birlik) alır. Asabiyet, topluluğun bir arada durarak iktidarı elde etmesini sağlar. Toplumda kuvvetli olanlar, zayıf olanları ezme eğiliminde olduğu için devlet, zayıf olanları kuvvetli olanlara karşı korumak amacındadır.
Jean Jacques Rousseau* (1712-1778) İnsanlar, doğuştan özgürdürler ancak toplum, bu özgürlüğü kısıtlayabilir. Devlet, genel iradenin oluşturduğu bir sözleşme ile varlık bulur ve devletin temel amacı, bireylerin özgürlüğünü korumaktır. Bu sözleşme, toplumun düzenini sağlarken aynı zamanda bireylerin haklarını güvence altına almayı amaçlar.
  • Cevap: Bu etkinliğin cevabı diğer sayfadadır. (Bkz. sayfa 160)

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 158 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.