Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Meb Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 96

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 96 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 96

Evrensel Ahlak Yasası

Ahlak, yerel ve kültürel bir özellik taşırken ahlak felsefesi, bu somut ahlak anlayışlarını evrensel ilkeler üzerinden irdeler. Evrensel ahlak yasasının herkes için mümkün olup olmadığı sorusu da ahlak felsefesinin temel problemlerinden biridir (Şekil 3.10). Herkes için geçerli ahlaki eylem biçimi mümkün müdür yoksa ahlaki eylem biçimi, kültürlere ve toplumlara bağlı olarak değişebilir mi? Bu problemlere farklı yanıtlar verilmiştir.

Evrensel ahlaki ilkelerin olduğunu savunan filozofların bazıları, erdemlere uygun yaşanması ve bunun ahlaki yaşamın temelinde yer alan bir ilke olması gerektiğini ifade eder. Modern Çağ’da ahlaki determinizm görüşü, bazen daha dünyevi ve pozitif (doğal hukuk anlayışı gibi) bazen de dinsel temelli Tanrı’nın emirlerinin bilincine varılmasının ve ona göre eylemlerin gerçekleştirilmesinin evrensel ahlak yasası olduğunu savunur. Ödev ahlakı ile Kant, tam anlamı ile evrensel ahlak yasasının mümkün olduğunu söyler. Ona göre insan, evrenselliği temele aldığı buyruklara göre eylemlerini gerçekleştirmelidir. Öyle hareket etmelidir ki eyleminden çıkarılacak kural herkes için geçerli olsun. Utilitarizm, evrensel ahlak yasasının olduğunu fayda ilkesiyle açıklamaktadır. Sezgicililik ise insanın sezgileri ile iyi ve kötüyü ayırabileceğini, sezgi aracılığıyla evrensel ahlak yasasının mümkün olabileceğini savunmaktadır.

Hedonizm (hazcılık), pragmatizm (faydacılık), egoizm (bencilik), anarşizm (düzensizcilik), nihilizm (hiççilik) ve egzistansiyalizm (varoluşculuk); evrensel ahlak görüşüne karşı çıkmaktadır. Hazcılar, insanların mutluluk ve haz peşinde olduğunu söyler. Pragmatistler, insanın eylemlerini kişisel çıkarlarına göre yapmasını; egoizm, insanın eylemlerin merkezine kendisini koymasını; anarşizm, herkesin ortak çıkarlarının olamayacağı görüşünü savunur. Nihilizm ve varoluşçuluk, insanın önceden belirlenmiş bir özü olmadığını, eylemlerini kendisinin belirlediğini ifade eder ve evrensel ahlak yasasının mümkün olmadığını savunur.

Soru: Herkes için geçerli evrensel ahlak yasası olabilir mi? Böyle bir durumda yine de seçim yapmak gerekli midir?

  • Cevap: Evrensel ahlak yasası bazı temel ilkeler için mümkün olabilir, örneğin dürüstlük ve adalet gibi değerler birçok toplumda geçerlidir. Ancak, her durumda seçim yapmak yine de gereklidir, çünkü evrensel ilkeler farklı durumlarda farklı yorumlanabilir ve bireyin özgür iradesiyle karar vermesi önemlidir.

Soru: Aşağıdaki etik ikilem örneğinden hareketle ikileme yönelik “evrensel ahlak yasasının imkânı”na dair görüşlerinizi açıklayınız.

1978’de Philippa Foot (Felepa Fut), “seçim yapma” durumlarında nelerin etkili olduğunu açıklayabilmek için tren (tramvay) ikilemini oluşturmuştur. Bu düşünürden sonra bu ikilem farklı seçenek ve sonuçlarla geliştirilmiştir. Bu ikilem kısaca şöyledir:
Tren raylarının olduğu bir yerde olduğunuzu düşününüz. Bir trenin geldiğini ve güzergâhında treni görmeyen ve trenin sesini duymayan beş işçi olduğunu fark ettiniz. Trenin yönünü değiştirebileceğiniz bir makasın yanındasınız. Makası çevirebilirsiniz ama çevireceğiniz yönde de bir işçi olduğunu gördünüz. Böylesi bir durumda ne yapardınız?

  • Cevap: Bu ikilemde evrensel bir ahlak yasası uygulamak zordur, çünkü her iki seçim de etik bir sorumluluk gerektirir. Duruma göre en az zararla hareket etmek gerekebilir; bu yüzden yine de bireyin kendi etik değerlerine göre seçim yapması gerekir.

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 96 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!