10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 82
“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 82 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 82
Düşünme
Soru: Metinden hareketle soruları yanıtlayınız.
Mezun olur olmaz Fizik’te Master derecesi için girdiği sınavda birinci oldu. Bir yıl sonra da Matematik’te Master çalışmasına başladı. Marie yirmiyedi yaşına gelmişti. Çalıştığı laboratuvarda araştırma yapan genç bilim adamı Pierre Curie ile tanıştı (Görsel 3.7).
(…)
Almanya’da Roentgen “X-ışmları” dediği katı cisimlerden bile geçen çok güçlü bir ışın keşfetmişti. Fransa’da ise yoğun çalışmalarıyla ünlü fizikçi Becquerel gündemdeydi. Becquerel, deneylerine dayanarak uranyum maden filizinde uranyum dışında başka bir elementin daha bulunduğu kanısındaydı; düşüncesini deney becerisine hayranlık duyduğu Marie Curie’ye iletti.
(…)
Uranyum maden filizi pahalı bir meta idi; o zaman yalnızca bir ülkeden (Avusturya’dan) sağlanabilirdi. (…) Avusturya hükümeti istenen kalıntıyı taşıma ücreti pahasına göndermeyi kabul etti. Curie’ler tonlarca uranyum filiz kalıntısını laboratuvar diye hazırladıkları derme çatma ahşap barakalara yığdılar. (…) Bundan sonrası, bilim tarihinin bildiğimiz en yorucu ve yıpratıcı araştırma uğraşıydı. (…) 1896 yılı boyunca kaynatma, süzme işi aralıksız sürdürüldü. İki yıl süren süzme ve arındırma sonunda az miktarda bizmut bileşiği elde edildi. 1898’de Marie ülkesinin adıyla andığı “Polonyum” elementini bulduklarını açıkladı. Süzme ve arındırma işi bitmemişti. Curie’lerin yılmadan, usanmadan sürdürdükleri çetin uğraş, sonunda hedefine ulaştı: Işın etkinliği yüksek radyum elementi bulundu. Sanayi çevrelerinden gelen ısrarlı taleplere karşın, buluşlarını satma yoluna gitmeyen Curie’ler, 1903’de fizikte Nobel Ödülü‘nü Bacquerel ile paylaştılar.
(…)
Fransa yerleşik normları bir yana iterek Marie Curie’ye kocasından boşalan kürsüyü önerdi. Öğretim göreviyle birlikte araştırma etkinliğini de sürdüren bayan profesör, radyumu yalın biçimiyle elde etmeyi başardı, 1911’de ikinci kez Nobel Ödülü’nü aldı.
Soru: Fransız fizikçi Becquerel’m, Marie Cuire’nin deney becerisine hayranlık duymasının sebebi ne olabilir? Tartışınız.
- Cevap: Marie Curie’nin, zor ve uzun süreçler gerektiren deneylerde gösterdiği sabır, titizlik ve yüksek beceri, Becquerel’in ona hayranlık duymasının sebebi olabilir. Marie’nin yorulmadan çalışması ve bilimsel hassasiyeti, onun güvenilir ve yetenekli bir bilim insanı olduğunu kanıtlar.
Soru: Maire Cuire, araştırma sonucunda bulduğu radyumu satmamıştır. Bunun bilim ve insanlık açısından önemi ne olabilir? Tartışınız.
- Cevap: Radyumu satmayarak, Marie Curie bilimsel bilginin insanlığa ait olması gerektiğini ve bu bilginin toplum yararına kullanılmasını savunmuştur. Bu tavır, bilimin sadece maddi kazanç için değil, insanlığın ortak yararı için yapılması gerektiğini vurgular.
Soru: Maire Cuire’nin yaşamından hareketle bilimsel etkinliğin bazı temel özellikleri neler olabilir?
- Cevap: Bilimsel etkinlikler, sabır, kararlılık, azim ve paylaşımcı bir ruh gerektirir. Marie Curie’nin hayatı, bilimsel çalışmaların toplum yararı gözetilerek yapılması ve bilgiye ulaşmak için fedakarlıkla çalışılması gerektiğini gösterir.
10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 82 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.