Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Meb Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 78

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 78 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 78

Soru: Aşağıda verilen açıklama doğrultusunda ilgili metinleri okuyup soruları yanıtlayınız.

Açıklama: Akıl, deneyim, sezgi gibi yetiler doğrultusunda bilgi oluşur ve atasözü, roman, özlü söz, masal, şiir, deneme gibi yazılı ve sözlü anlatımlarla kuşaktan kuşağa aktarılır. Bilginin kültürel, bilimsel, dinî, felsefi vb. bağlamda çeşitli kaynakları vardır.

Derviş Yunus bu sözü eğri büğrü söyleme
Seni sigâya çeker bir Molla Kasım gelür

Atasözleri

• Görgülü kuşlar gördüğünü işler, görmedik kuşlar ne görsün ki ne işler?
• Biri yer biri bakar, kıyamet ondan kopar.
• Çok söyleme arsız edersin, aç bırakma hırsız edersin.

İşte Bihruz Beyin de bir süredir düşünce ve duygularının aldığı ciddi şekle bakılırsa, bir sevdalı sayılırdı. Bu sebeple yalancı Keşfi Bey’den duyduğu kara haberlere hemen inandığı için onu hoş görmemiz gerekir. Özellikle Periveş Hanım, iki aydan beri hiç bir gezinti yerinde görülmüyordu. Bu durumda, Keşfi Bey’in verdiği habere inanmamak için bir sebep yoktu. Hakikaten Keşfi’nin, o koca yalancının verdiği haberin yalan olma ihtimâli, zavallı Bihruz Bey’in aklından hiç geçmedi değil.

(…)
“- Duyduğun her şey doğrudur, inan! İnan ki, durum ciddidir!” (…)

Recaizade Mahmud Ekrem, Araba Sevdası

(*) Sigâya çekmek: Sorgulamak
(*) Metin, yazıldığı dönemin yazım ve noktalama kurallarına sadık kalınarak alınmış olup günümüz yazım ve noktalama kurallarına göre değişiklik yapılmamıştır.

Soru: Metinlerden hangi bilgiler çıkarılabilir? Yazınız.

  • Cevap: Metinlerde bilgi, akıl ve tecrübe gibi yetilerle elde edilir ve kuşaktan kuşağa aktarılır. Atasözleri hayat tecrübelerini içerirken, romandaki karakterler insan psikolojisini ve duyduklarına inanma eğilimini gösterir.

Soru: Metinde geçen bilgilerin oluşumunda temel olan yetiler nelerdir? Bunlardan hareketle söz konusu bilgiler, bilgi felsefesindeki hangi akımlarla hangi açıdan eşleştirilebilir? Yazınız.

  • Cevap: Bu bilgilerin oluşumunda akıl, deneyim ve sezgi temel yetilerdir. Bu durum, deneyimle bilgiye ulaşmayı savunan empirizm (deneycilik) ile doğrulanmamış inançlara dayalı bilgiyi ele alan dogmatizmle eşleştirilebilir.

Soru: Metinde geçen bilgilerin hangilerinden şüphe duyulabilir? Şüpheyi ortadan kaldırmak için neler yapılabilir? Tartışınız.

  • Cevap: Romanda geçen Bihruz Bey’in duyduğu haberden şüphe duyulabilir, çünkü kaynak güvenilir değildir. Şüpheyi gidermek için haberin doğruluğunu araştırmak veya başka güvenilir kaynaklardan bilgi almak gerekir.

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 78 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!