10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 76
“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 76
Soru: Aşağıda verilen metinden hareketle soruları yanıtlayınız.
Çağdaş bilgi felsefesi alanında önemli bir tartışma başlatan Edmund Gettier (Edmin Getiyer), Platon’un gerekçelendirilmiş doğru inancını bilgi olarak kabul etmeyi doğru bulmayarak bu durumun sebeplerini örneklerle göstermeye çalışmıştır. Felsefede “Gettier tipi örnek” olarak ifade edilen örneklendirmelerin birini bazı değişiklikler yaparak şu şekilde aktarabiliriz:
Aybars Öğretmen, aynı okulda birlikte çalıştığı Beren Öğretmen’in Atmaca model sarı bir araba sahibi olduğuna inanmaktadır (Görsel 3.5). Bunun için gerekçeleri vardır. Aybars, Beren’in birkaç defa Atmaca modeli bir arabadan bahsettiğini duyar; ayrıca Beren’i Atmaca modeli bir araba sürerken de görmüştür. Aynı okuldan Eylül Öğretmen’in Atmaca modeli bir arabanın sahibi olduğunu ve Aybars’ın bundan haberi olmadığını düşünelim. Bu durumlardan hareketle Aybars’ın oluşturabileceği önermeler şöyle sıralanabilir.
A: Beren, Atmaca modeli bir araba sahibidir.
B: Okulda Atmaca modeli bir araba sahibi olan öğretmen vardır.
(Burada A’dan mantıksal olarak B önermesi türetilmiştir. Ancak Atmaca modeli bir arabaya sahip olan Beren değil Eylül’dür.)
C: Eylül, Atmaca modeli bir araba sahibidir.
Soru: A, B ve C önermelerinin doğruluk değerleri için neler söylenebilir? Tartışınız.
- Cevap:
Önermeler şu şekilde cevaplanabilir:
- A önermesi (“Beren, Atmaca modeli bir araba sahibidir”) yanlıştır, çünkü Beren’in böyle bir arabası yoktur. Aybars bu sonuca gözlemlerine ve duyduklarına dayanarak ulaşmış olsa da, Beren gerçekte bu arabaya sahip değildir.
- B önermesi (“Okulda Atmaca modeli bir araba sahibi olan öğretmen vardır”) doğrudur, çünkü Eylül gerçekten Atmaca modeli bir arabaya sahiptir. Ancak Aybars, bu doğru önerme için yanlış bir gerekçelendirme yapmıştır.
- C önermesi (“Eylül, Atmaca modeli bir araba sahibidir”) doğrudur ve bu, Aybars’ın bilgi sahibi olmadığı gerçek bir durumdur.
Soru: Gettier, Platon’un bilgi tanımına nasıl bir eleştiri getirmiştir? Açıklayınız.
- Cevap: Gettier, Platon’un “gerekçelendirilmiş doğru inanç” tanımını bilgi olarak kabul etmenin yetersiz olduğunu savunur. Gettier örnekleriyle, bir kişinin gerekçeli ve doğru bir inanca sahip olmasına rağmen, bu inancın tesadüfen doğru olabileceğini ve bu durumda “gerçek bilgi” olarak değerlendirilemeyeceğini gösterir. Bu örneklerde doğruya ulaşılmasına rağmen, bilgiye gerekçelendirilmiş bir şekilde varılmamaktadır, dolayısıyla Platon’un bilgi tanımı eksik kalmaktadır.
Soru: Her şeyi veya bir şeyi gerçekten bilebilir miyiz? Kesin bilgi mümkün müdür?
- Cevap: Her şeyi kesin olarak bilmek zor olabilir çünkü algılarımız ve bilgilerimiz sınırlıdır. Ancak matematik ve mantık gibi alanlarda kesin bilgiye ulaşmak mümkündür. Kesin bilgiye ulaşmak, her zaman mümkün olmayabilir. Fakat bilimsel yöntemlerle güvenilir bilgiye yaklaşabiliriz.
10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 76 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.