Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Meb Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 68

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 68

Mevcut olarak mevcut nedir?” sorusu var olanın ilkesine, hakikatine, gerçekliğine ve nedenlerine yönelik bir sorgulamadır. Filozoflar, felsefenin bu temel sorusuna yanıtlar aramıştır.
Sofistler, var olanların veya insanların kendi var olmaları dışında “kalıcı özü” olduğu görüşünü eleştirmişlerdir. Ancak algı gerçeklikleri veya göreli algı bilgisi bulunmaktadır. Kuşkucu bakış açısı ile bakan bazı düşünürler, görünür olanın ötesindeki varlığın (kalıcı ilkeler) bilgisine ulaşılamayacağını, bu yüzden varlığın (arkada işleyen ilkeler) gerçekliğinin de iddia edilemeyeceğini ifade ederler. Bu görüş nihilizm (hiççilik) başlığında yer alır.

Kalıcı ve belirleyici ilke veya sebeplerin olduğunu ileri sürenler, var olanların var olmalarının yanı sıra aynı zamanda özleri veya ilkeleri olduğu iddiasındadır. Bu tarz bir görüş, ontoloji alanında realizm olarak adlandırılır. Başta Parmenides, Platon, Aristoteles olmak üzere bazı düşünürlere göre “varlık”, “idea”, “kategori” veya özlerin gerçekliği bulunmaktadır. Platon’da bu tür özler veya idealar var olandan da öncedir, var olanlar ondan özünü almaktadır, Aristoteles’te özler var olanla birliktedir.

Soru: Bir şeyin var olduğunu bilmeden “ne” sorusu sorulabilir mi?

  • Cevap: Bir şeyin var olduğunu bilmeden “ne” sorusu sorulamaz. Varlığı bilinmeyen bir şeyin niteliği sorgulanamaz; önce varlığının farkında olunması gerekir.

Soru: Aşağıda verilen açıklamadan ve metinden hareketle soruları yanıtlayınız.

Açıklama: Yin-Yang ve Wu Ji, Çin felsefesinde kullanılan iki semboldür (Görsel 3.2, 3.3).
Yin – Yang
Çin felsefesinde Hiçlik, ikili nesnel dünyanın, karşıtlıklar dünyasının kaynağıdır. Bu nesnel karşıtlıklar ‘Yin” ve ‘Yang” kavramlarında dile gelir. ‘Yin”, doğadaki dişil unsurdur: O, Toprak Ana’dır, koruyandır, gölgedir, köktür, enerjidir. ‘Yang” ise eril unsurdur: Güneştir, etkileyen ve yayılandır, ışıktır, dal ve yapraktır, kuvvet ve harekettir. Bu ikisi hiçbir zaman tek başına değildir. Bir madalyonun iki yüzü gibidir onlar. Işıkla gölge, enerji ile hareket ancak birlikte vardırlar.
(…)
Bu kaynağın da kaynağı, her türlü olasılığı içeren ayırımsız Birlik’tir; kaos, “Wu Ji” – “Hiç Kay- nak”tır:
(…) Kaos – ayırımsız Birlik – “Wu Ji” ise Hiçlik’ten kaynaklanır: İşte bu Hiç-lik, TAO’dur! Söyleyebildiğin SÖZ asıl SÖZ değil Ad verebildiğin ad asıl ad değil Adlandırılmazsa o kaynağı göğün yerin Adlandırılırsa o anası bin bir türün Demek
Hep hiçlikte kalanlar tutkuludur özüne Hep varlıkta kalanlar tutkuludur yüzüne Bu ikisi aynıdır aslında Ayrılır adında Aynılıktır sözün sırrı Sırlar sırrıdır Kapısı tüm mucizenin

Soru: Söylenmeyenlerin ve adlandırılmayanların asıl gerçeklik olduğunu nasıl yorumlarsınız?

  • Cevap: Söylenmeyenlerin ve adlandırılmayanların asıl gerçeklik olduğu, dilin ve adların sınırlı olduğu, gerçeği tam anlamıyla ifade edemediği anlamına gelir. Gerçeklik, dilin ötesinde daha derin bir anlam taşır ve dil, bu gerçekliği tam anlamıyla kapsayamaz.

Soru: Hiçliğin öz olması nasıl mümkün olabilir? Tartışınız.

  • Cevap: Hiçlik, Tao felsefesinde varlığın kaynağıdır. Her şey hiçlikten doğar ve varlık yoklukla anlam kazanır. Hiçlik, saf potansiyeli temsil ettiği için öz olabilir.

Soru: Varlık ve hiçliğin aynı şey oluş savını nasıl değerlendirirsiniz?

  • Cevap: Varlık ve hiçliğin aynı şey oluşu, varlığın ve yokluğun birbirini tamamladığı fikrini taşır. Varlık, hiçlikten doğar ve bu iki kavram birbiriyle zıt görünse de aslında birbiriyle iç içe geçmiş, birbirini gerektiren unsurlardır.

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 68 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!