10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 49
“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 49 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 49
Düşünme, kavramlar arasındaki ilişkilere dayanır. Kavramlar; varlıkların, olayların, ilişkilerin veya durumların zihindeki genel tasarımlarıdır. Bu tasarımlar mantıksal zeminde ve dilin etkisi altında oluşur. Düşünülen şey (dil bilimi açısından gösterilen olan) varlığın kavramsal hâlidir. Kavramlar; jest, mimik, simge, resim, yazı, animasyon vs. sembollerle veya sözlü şekilde zihin dışına aktarılır. Buradaki sözler veya semboller; görsel, işitsel ve do- kunsal işaretçi (dil bilimi açısından gösteren) durumundadır.
Düşünmede veya düşüncenin aktarımında dilden kaynaklı hatalar söz konusudur. Bilinçli veya bilinçsiz yapılan kavram yanılgıları anlamın daralmasına, bulanıklaşmasına veya tamamen bozulmasına neden olabilir. Hatalı kullanılmış bir kavram anlamsızlık yaratır, bu da her türlü kullanımda istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Kavramların doğru kullanımı düşünmenin doğru olmasını, düşünme temelli ürünlerin anlamlı olmasını ve düşüncenin doğru anlaşılmasını sağlar. Doğru dil, doğru düşünmenin ve iletişimin koşuludur. Kavram yanılgıları, düşünme ve akıl yürütmenin doğru olmasının ve iletişimin sağlıklı yapılmasının önünde engeldir.
Kavramları oluşturmasıyla düşüncenin dili zenginleştirdiği, dilinse düşünceyi biçimlendirerek kavram oluşumuna etki ettiği ve farklı işlevleriyle beraber iletişimde araçsal bir rol üstlendiği görülür. Mantıksal metinlerin anlam bütünlüğü kavram ve yargıların anlaşılır olmasıyla mümkündür. Bir argümandaki dilsel bozukluk onun kolayca çürütülmesine neden olabilir. Argümanların tutarlı, ikna edici veya geçerli ve sağlam olması mantıksal kurallara uygun olmasına ve dilin doğru kullanılmasına bağlıdır. Bu türün doğru kullanımının en iyi örnekleri filozofların metinlerinde görülür. Filozoflar dile hâkim düşünürlerdir. Dilsel zenginliği anlama indirgemede yetkinlerdir. Argümanlarını (düşündükleri) bu zeminde oluşturur ve onları açıklarken kavramları doğru biçimde kullanırlar. Kavramların yetersiz gelmesi durumunda ise yeni kavramlar üretirler. Dolayısıyla filozoflar hem dili ustaca kullanır hem de sorgulayarak dilin gelişmesine ve zenginleşmesine katkı sağlarlar.
Soru: Dil olmadan düşünme mümkün müdür? Dil ve düşünce birbirinden bağımsız mıdır?
- Cevap: Dil olmadan düşünme mümkün değildir, çünkü dil düşünceyi şekillendirir ve ifade etmemizi sağlar. Dil ve düşünce birbirinden bağımsız değildir; birbirlerini etkiler ve tamamlarlar. Düşünce, dil aracılığıyla dışa vurulur ve dil, düşüncenin netleşmesine katkı sağlar.
Soru: Aşağıda sıklıkla karıştırılan bazı kavram çiftleri verilmiştir. Bunların anlamlarını araştırınız ve ulaştığınız sonuçlara göre tanımlarını yazınız. Daha sonra karıştırılan kavram çiftlerinden birini seçiniz ve yanlış kullanımlara yönelik örnekler kurgulayıp bunları sınıfta paylaşınız.
- Cevap:
Erime: Bir maddenin ısı alarak katı hâlden sıvı hâle geçmesi durumudur.
Çözülme: Bir maddenin başka bir madde (çözücü) içinde dağılması veya ayrışmasıdır.
Umarsız: Çaresiz, ne yapacağını bilemeyen, çıkış yolu bulamayan kişi veya durumdur.
Umursamaz: İlgisiz, kayıtsız olan, dikkate almayan kişiyi tanımlar.
Kalp yetersizliği: Kalbin vücuda yeterli miktarda kan pompalayamaması durumudur.
Kalp yetmezliği: Kalbin görevini yerine getirememesi, işlevini tamamen kaybetmesi hâlidir.
Yanlış Kullanım Örneği (Umarsız – Umursamaz):
Yanlış: “Bu kadar sorumluluk karşısında çok umursaz davranıyorsun.”
Doğru: “Bu kadar sorumluluk karşısında çok umarsız davranıyorsun.”
Yanlış: “Onun ne dediğini hiç umarsızım.”
Doğru: “Onun ne dediğini hiç umursamıyorum.”
10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 49 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.