Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Meb Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 44

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 44

Akıl yürütme adı verilen zihinsel sürecin gerçekleşmesinde önermeler önemli bir yere sahiptir. Önermeler arasında ilişki kurulup sonuca varılmasıyla elde edilen yapıya argüman adı verilir. Argümanlar, yapısal bakımdan akıl yürütmeye dayanır. Akıl yürütmede olduğu gibi argümanda da bir veya daha fazla önermeden yeni bir argüman üretilir.

İnsan, günlük yaşamdan başlayarak her alanda doğruluğu ve kesinliği farklı derecelerde olan görüş, düşünce ve kanaatler bildirir. Sokrates’in ‘Sorgulanmadan yaşanan yaşam, yaşam değildir.” ifadesinde vurgulandığı gibi yaşama ilişkin sorgulamacı ve rasyonel içerikteki felsefi düşünceler bu duruma örnek gösterilebilir.

Argümanların doğruluğundan şüphe edildiği noktada öncüller ile sonuç belirlenerek standart forma çevrilir ve onların ikna edici, sağlam veya geçerli olma durumları denetlenir.

Bir tartışmada taraflar kendi görüşlerinin veya iddialarının yeterli, doğru veya anlamlı olduğunu ispatlamak isterler. Tartışmanın laf atmaya, çekişmeye dönüşmemesi için görüşlerin veya iddiaların argüman formuna çevrilerek sunulması gerekmektedir. Argüman geliştirme becerisi; insanın kendi görüşlerini eleştirel süzgeçten geçirmesi, farklı veya karşıt görüşleri anlaması, çözümlemesi ve değerlendirmesi açısından önemlidir. Ayrıca eleştirel ve rasyonel düşünme becerisini geliştirerek insanın yanlış inanç, intiba ve düşüncesinin önünü keser.

Açıklama

3 numaralı “Tanrı ’ nın var olduğu lehinde iddiada bulunmak makul bir yargıdır.” şeklindeki ifade sonuç önermesidir.
Diğer önermeler (öncüller) ise sonuç önermesinin kabul ya da reddedilme durumlarını değerlendirerek onun doğruluğunu kanıtlamaktadır. Pascal’ın bu argümanı, rasyonel temelde kurulmuş çıkarımların birbirlerini desteklediği bir argümandır.

Örneğin

Pascal’ın (Paskal) Tanrinın var olup olmadığına dair argümanı aşağıda verilmiştir.
Tanrı’nın var olup olmadığı bilinemez. (1)
Bilinmeyen bir konu hakkında ancak tahminde bulunulabilir. (2)
Tanrı ’nın var olduğu lehinde iddiada bulunmak makul bir yargıdır. (3)
Eğer Tanrı varsa ve insan Tanrinın var olduğunu kabul ediyorsa büyük bir mükâfat alır. (4)
Eğer Tanrı varsa fakat insan ona inanmıyorsa ceza ile karşılaşır. (5)
Eğer ki Tanrı yoksa varlığıyla ilgili söylenenler bir şey ifade etmez ve insan ona inanmakla bir şey kaybetmez. (6)

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 44 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!