10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 29
“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 29 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 29
FELSEFENİN BİREYSEL VE TOPLUMSAL İŞLEVLERİ
Teorik yönüyle felsefe, insanı ve dünyayı anlamada kavramsal bir yol izler. Pratik yönüyle ise karar ve eylem sorunlarına çözüm bulmaya katkı sunar. “Gerçek ve hakikat nedir?” sorusuna yönelik arayışlar felsefenin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyar. Bu anlamda felsefe; aklı temele alarak gerçeklikle, doğrulukla ve doğru yaşamın ne olduğuna dair en temel sorularla insan hayatını etkileyen her alanı sorgulayarak yaşamı anlamlandırır (Şekil 1.3).
Felsefe; fikirlere farklı pencerelerden bakabilen, problemlere farklı çözümler geliştirebilen, ön yargıdan uzak sağlam görüşler oluşturan, anlama ve açıklama becerisi yüksek kişilerin yetişmesine yardımcı olur. Toplumun bu tür özelliklere sahip bireylerden oluşması; akla ve iradeye değer veren, insanların kendini özgürce ifade edebileceği, farklı kültürlere sahip insanların bir arada ortak yaşayabileceği anlayışın ve ortamların oluşmasına katkı sağlar.
Felsefe; insanın fikirlerine, eylemlerine, belirli bir problemde karar verme yaklaşımlarına ve insanın dünya görüşü oluşturmasına klavuzluk eder. Dünya barışı, çevre sorunları, hayvan hakları gibi birçok toplumsal sorunun çözümüne de katkıda bulunur.
Bireyin ve toplumun yaşantısında etkili olan siyaset ve hukuk alanlarında felsefenin önemli bir katkısı vardır. Modern hukuk ve siyaset öğretileri çoğunlukla bu alanda önemli eserler ortaya koyan filozofların görüşlerine dayandırılır.
Felsefe; toplumsal düzenin sağlanması ve demokrasi bilinciyle barış, hak, adalet, özgürlük, eşitlik gibi etik ilkelerin oluşmasında etkilidir.
John Locke (Con Lok), Jean-Jacques Rousseau (Jan Jak Russo) gibi düşünürlerin “doğa durumu” ve “toplum sözleşmesi” yaklaşımları vardır. Bu yaklaşımlar, insan haklarının ve özgürlüklerinin temele alındığı beyannamelere ve demokratik yönetim anlayışlarına kaynaklık eder. Kant’ın “ebedî barış” görüşü de Birleşmiş Milletler fikrinin oluşmasına etki eder.
İnsan; dünya, toplum, bilim, teknoloji ve bilgi alanlarının farklı boyutlarına yönelip kendi yaşamını bu boyutlarla ilişkilendirmeye ve bu alanların hayatındaki yerini anlamaya çalışır.
Bilimin araştırabileceği herhangi bir konuya yönelip araştırma yöntemini belirlemesi, bilimsel sonuçların insana uygunluğu ve etik temele dayandırılması felsefenin bilime olan katkısıyla mümkündür. Bununla birlikte felsefenin ontoloji ve mantık alanındaki çalışmaları yapay zekâ, veri madenciliği, bilişim ve yazılım alanlarına temel oluşturmaktadır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 29 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.