10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 27
“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 27 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 27
Soru: Aşağıda Nermi Uygur’un “Bir Felsefe Sorusu Nedir?” adlı makalesinde yer alan bazı ifadeler verilmiştir. Bu ifadelerden hareketle ilgili soruları yanıtlayınız.
Ancak, soru severliğine bakıp filozofu günlük yaşayışın iki soru birincisiyle, bir yargıçla (sorgu yargıcı ile, savcı ile), bir de, çocuklarla bir tutmak doğru olmaz.
(…)
Yargıç sorularını başka birine, sözgelişi sanığa, yöneltir. (…) Yargıçlık, bir bakıma, bilen birine, ustaca sorular sorarak, bildiğini söyletme sanatıdır.
(…)
Çocukların sorularına gelince, (…) çocuktaki ihtiyaçların (oynamanın, beslenmenin) alışılmış bir akıcılığı yitirdiği, engellere uğradığı yerlerde ortaya çıkar. Annesi oynamaya salıvermiyorsa, çocuk bir sürü soru devşirir dağarcığından.
(…)
‘Nedir’, felsefe sorularının kuruluşunu belirler. Felsefe sorularındaki nedir, bu soruları başka alanda yer alan sorulardan, bu arada günlük yaşayış sorularından kesin olarak ayrı tutmamızı gerektiren esaslı bir işarettir.
(…)
Felsefe soruları ise, ilkin, bir ad bildirme çağrısı değildir. ‘Ruh nedir?’ diye sorduğumuzda, adını bildiğimiz bir şeyi sorarız. Bilmek istediğimiz, daha sorunun kuruluşunda bildiğimizi söylediğimiz, ‘ruh’un adı değil, ‘ruh’a ait başka birşeydir.
(…)
Felsefedeki nedir kavramların anlamını sorar. (…) Örneğin ‘İyi nedir?’ sorusunu soran, kendisine bir felsefe sorusu sormuşsa, aslında ‘İyi sözünün anlamı nedir?’ sorusunu sormuştur. İşte, felsefe, nedir’in soru konusu yaptığı kavramların anlamıyla uğraşmaktadır. Her felsefe sorusunda amaç, bir kavramın yahut da kavram öbeğinin açıklanmasıdır. Anlamı sorma felsefe sorularının özelliğidir. Felsefede asıl kaygı anlamdır.
(…)
Kısaca söylemek gerekirse, felsefe sorusu, dünyaya-yönelmiş-olan-dilin-anlamında derinleşmeyi başlatır denebilir. Böylece, felsefenin, tümüyle bu derinleşme olduğu meydandadır.
Soru: Filozofun sorularıyla yargıç ve çocukların sorularının benzer ve farklılıkları nelerdir? Yazınız.
- Cevap:
Benzerlik: Hem filozof, yargıç hem de çocuk sorular sorarak cevap ararlar ve gerçeği anlamaya çalışırlar.
Farklılık: Yargıç ve çocukların soruları daha somut ve günlük yaşamla ilgilidir; filozofun soruları ise daha soyut, anlam arayışına yönelik ve derinlemesine düşünmeyi gerektirir.
Soru: Felsefi soruları diğer sorulardan ayıran özellikler nelerdir? Yazınız.
- Cevap: Felsefi sorular, “Nedir?” gibi kavramların özüne inen sorular olup, anlamı keşfetmeyi amaçlar. Bu sorular, yüzeydeki cevaplardan ziyade kavramların derinlemesine sorgulanmasını ve yorumlanmasını gerektirir.
10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 27 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.