10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 137
“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 137 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 137
Herhangi bir konu veya sorun hakkında birçok görüş ileri sürülmüş olabilir. Bu durum yenilerinin oluşturulamayacağı anlamına gelmez. Alternatif görüş oluşturma; problemin eleştirel tartışılması, geliştirilmesi ve yeni görüşlerin oluşması için önemlidir. Görüşler kanıtlanmaya çalışıldıkça temel olma özelliği kazanır. Böylece var olan görüşler ya desteklenir ya da görüşlerin alternatifleri oluşur.
Dayanaksız bir görüşün alternatifi olması mümkün değildir. Alternatif görüşler en az o konu hakkında ileri sürülmüş temel görüşler kadar geçerli olmalı ve onların eksikliklerini göstermelidir. Dolayısıyla bir konu veya sorun hakkında ileri sürülen temel görüşler veya argümanlar anlaşılmadan onlar hakkında alternatif görüşler oluşturmak imkânsızdır.
Alternatif görüşlerin varlığı diğer görüşün veya görüşlerin tutarsız ve çelişik olmasını gerektirmez. Konunun farklı boyutları olabilir ve alternatif görüşler bunları açığa çıkarabilir.
Felsefi açıdan görüşlerin temellendirilmiş olması ve akılsal ölçütler tarafından değerlendirilmesi önemlidir. Kendi içinde tutarlı felsefi bir görüşte mantıksal hata beklenmez. Onların eleştirileri daha çok savlarla ilgilidir.
Bilginin kaynağı konusunda Descartes aklı temele alırken Locke buna itiraz eder ve deneyi temele alır. Kant, aklı ve deneyi savunur, Bergson ise sezgiyi ileri sürer. Bu görüşler birbirlerini tamamen çürütemez, aynı zamanda bilginin kaynağı konusunda alternatif görüşlerin oluşmasına da neden olur.
Alternatif Görüşlerin Oluşturulmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
•> Farklı bakış açıları kazanabilmek için çeşitli kaynaklar okuyunuz. Bilgi birikiminiz, konuları tüm boyutlarıyla ele almanızı kolaylaştırır.
•> Bir konuda farklı fikirleri okuyunuz. Okuduklarınız üzerinde durunuz.
> Konu ya da sorunu belirleyip tanımlayınız.
> Argümantasyonun yapısını açığa çıkarınız.
•> Konu ya da sorun hakkında bilgi toplayınız. Böylece görüşlerin ya da argümanların güçlü ve zayıf noktalarını kavrayabilirsiniz.
> Konu ya da sorunu analiz ediniz. Kavramların yargılarını ve farklı boyutlarını açığa çıkarınız.
•> Eleştirel, yaratıcı ve yansıtıcı düşününüz. Farklı görüşlerin oluşumunda bunlar önemlidir.
> İdeal olanla pratik olanı örnekleyiniz.
•> Deneyimlerinize çok fazla güvenmeyiniz. Ön yargılarınızla ve kabullerinizle yüzleşiniz.
•> Yeni fikirlerinizi çabucak elemeyiniz. Onları temellendirmeye çalışınız. Fikirler arası bağlantılar kurunuz.
•> Nedensel analiz yapınız, neden-sonuç bağları üzerinde çıkarımlarda bulunarak alternatif görüşler oluşturunuz.
> Hangi terim, hangi yol-yordama ve hangi teorik bilgilere ihtiyaç vardır?
•> Raporlar, genel ağ vs. yerler düşünülürse bu bilgilere nerelerden ulaşılabilir?
•> Kaynaklar güvenilir midir?
> Yazar, böyle düşünülmesini neden istiyor olabilir?
> Argümantasyonun öncül ve sonuçları nelerdir? Bunun sağlam veya ikna ediciliği nedir?
> Argümantasyonun zayıf ya da güçlü kanıtları nelerdir?
> Alternatif görüşler neler olabilir?
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 137 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.