10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 122
“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 122 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 122
Sanatta Duyarlılık
Amaç: Çevre eğitimi ve estetik üzerinden sanat ve duyarlılık ilişkisini yorumlayabilme.
Soru: Aşağıdaki metinden hareketle soruları yanıtlayınız.
Ekolojik Sanat: Çevre Eğitimi ile Sanatın Kesişme Noktası
Sanat alanında çevre hareketlerinin ortaya çıkışı 20. Yüzyıl’da, bilim ve teknoloji alanındaki ilerlemelerle birlikte var olan modern toplumun doğa ile barışık olmayan kalkınma ve insan merkezli yaklaşımlarının, kültürel ve ekonomik değerlere de yansıyarak, dünyayı ekolojik bir krize sürüklemesinin bir sonucudur. Küresel ısınma, tatlı su kaynakların kirlenmesi, orman ve tarım arazilerinin yok edilmesi, erozyon, nüfus artışı, yeni hastalıklar ve açlık tehdidi gibi birçok çevresel sorun, 20. Yüzyıl’ın ikinci yarısından itibaren tüm dünyada sıklıkla gündeme gelmeye başlamıştır. Sanatçılar da toplumsal yaşamda tüketim odaklı ve ekonomik olarak sürekli büyüme anlayışına sahip yaklaşımların hem çevre hem de insanın varlığı için oluşturduğu potansiyel risklere kayıtsız kalamamışlar, disiplinler arası yaklaşımlarla çevre sorunlarını eserlerinde tartışmaya açmışlardır. Stankiewicz ve Krug’un (1997) deyimiyle sanat ve ekoloji çevresel problemleri tanımlamak ve bunların nasıl restore edileceği konusunda işbirliğine gitmiştir. Çevresel endişelerin toplum ve yaşam merkezli olması da ekoloji temelli sanat çalışmalarına sosyal bir işlev yüklemiştir. Nitekim çoğu ekolojik sanatçı çevresel aktivitelerinde genellikle insanlara odaklanmıştır. Yapmış oldukları çalışmalarda metaforlar yoluyla insanları uyarmaya çalışmışlardır (Stankiewicz ve Krug, 1997).
Soru: Sanatçıların çevre eğitimi konusunda edindikleri işlevler hakkında neler söyleyebilirsiniz? Açıklayınız.
- Cevap: Sanatçılar, çevre eğitimi konusunda önemli bir rol üstlenerek toplumsal farkındalığı artırma işlevi görmektedirler. Eserleri aracılığıyla çevresel sorunları görselleştirir, izleyicileri bu konularda düşündürür ve insanları harekete geçirme konusunda ilham verirler; böylece, sanat, çevre bilincinin yayılmasına katkıda bulunur.
Soru: Sanat ve duyarlılık ilişkisini ekoloji bilimi bakımından açıklayınız.
- Cevap: Sanat, doğa ve çevre ile olan ilişkimizi anlamamıza yardımcı olurken, duyarlılığı artırma işlevi taşır. Ekoloji bilimi, insan ile çevresi arasındaki etkileşimleri inceleyerek çevresel sorunları ortaya koyarken, sanat bu sorunlara duygusal ve estetik bir yaklaşım getirir; böylece, insanlar doğanın korunması için daha duyarlı hale gelir ve çevresel değerleri içselleştirirler.
Soru: Sanat ve duyarlılık ilişkisiyle ilgili örnek sanatsal bir proje bulunuz ve bu projenin etkisini aşağıdaki ölçütlere göre değerlendiriniz.
- Cevap:
Projenin Adı: “The Ocean Cleanup” (Okyanus Temizliği)
1. Çevre sorunlarına sanatla dikkat çekiyor. (evet)
2. Potansiyel riskler hakkında bilgilendiriyor. (evet)
3. Metaforlar yoluyla insanları uyarıyor. (evet)
4. Çevre eğitimi konusunda işlevi bulunuyor. (evet)
10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 122 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.