10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 105
“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 105 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 105
Felsefenin “ruhu” problem edinişi daha çok tin ve ölümsüzlük üzerinedir. Ruhun ölümsüzlüğü problemini konu edinen farklı birçok görüş vardır.
Platon’a göre ruh, yaşamın öncesinde ve sonrasında ölümsüzdür. Ruh, bu dünyada varlığını bedenle sürdürür. Beden yok olsa da ruh varlığını sürdürecektir. Çünkü ruh bedenden önce de sonra da vardır.
Locke, ruhun ölümsüzlüğü ile ilgili görüşlerin deneyimsel yolla veya akılla kanıtlanamayacağını söyler. Tanrı’nın vahiy ettiği her şeyin kesin olduğunu ve ruhun ölümsüzlüğüne iman edilmesi gerektiğini de ifade eder. Locke’a göre insanların yaptıkları davranışların bedelinin ne olacağını bilmeleri hem ruhun ölümsüzlüğüne hem de ahiret hayatının varlığına bağlıdır.
Bu ve buna benzer ruhun ölümsüzlüğüne dair çeşitli argümanlar bulunmaktadır. Ruhun var olduğunu fakat ölümlü olduğunu, bedenin yok olmasıyla ruhun da yok olacağını ifade eden düşünürlerin yanı sıra insan ruhunun ölümsüz olduğunu ifade eden argümanlar da vardır. Diğer yandan her şeyin materyal (madde) cinsten olduğunu ileri süren materyalizm başta olmak üzere ruhun hiç olmadığını ileri süren düşünceler de bulunmaktadır.
Soru: Ruhun ölümsüzlüğü kanıtlanabilir mi?
- Cevap: Ruhun ölümsüzlüğü, bilimsel yöntemlerle doğrudan kanıtlanması zor olan bir kavramdır. Bu konu genellikle felsefi ve dini inançlarla ilişkilendirilir; bu nedenle kişisel deneyimler, manevi inançlar ve felsefi argümanlar üzerinden tartışılabilir, ancak kesin bir kanıt sağlamak mümkün değildir.
Soru: Aşağıdaki metinden hareketle soruları yanıtlayınız.
Platon, Phaidon Diyalogu
(…) özellikle Phaidon, Phaidros ve Devlet’te ruhun ölümsüz olduğunu, öyle olması gerektiğini çeşitli argümanlara dayanarak hararetle savunur. Bu argümanlar bakımından Phaidon diyalogu özel bir konuma sahiptir.
Platon bu diyalogda;
(ı) karşıtların birbirlerinden doğdukları, hayat ve ölümün ise birbirlerinin karşıtları olduğu ve dolayısıyla ölümden sonra bir hayatın gelmesi gerektiğini (70 c-72 e);
(ıı) öğrenmenin hatırlama olduğu, ruhun bu dünyada bir şeyi hatırlaması için onu daha önceki hayatında tanımış olması gerektiği, dolayısıyla ruhun doğumdan önce bir hayata sahip olduğu, onun varlığının bedene bağlı olmadığı ortaya çıktığına göre bedenin ölümünden sonra da varlığını devam ettirebileceğini (72 e-77 d);
(ııı) ruhun basit bir töz olduğu, basit olan, bileşik olmayan bir şeyin ise bölünmesinin, ayrışmasının imkânsız olduğu, o halde bedenin dağılmasından sonra da ruhun varlığını sürdürebileceğini
(78 b-84 b);
(ıv) ruhun bir sazın akordu gibi bir epifenomen olmadığı, bir sazın tellerinin kırılması sonucunda akordunun da ortadan kalkacağı, ancak ruhun bedeni, yani organizmayı meydana getiren parçaların bir oranı olmadığı için bedenin dağılması ile ortadan kalkmasının söz konusu olmadığını
(91 c-95 a) kanıtlamaya çalışır.
Ruhun ölümsüz olduğu görüşü, arkasından daha birçok görüşü sürükleyen veya içeren bir görüştür. Eğer ruh ölümsüzse, varlığa gelen ve varlıktan kesilen, oluş ve yok oluş içinde olduğunu bildiğimiz varlıkların meydana getirdiği içinde yaşadığımız “duyusal dünyaya ait bir şey olamaz.” Platon bu sonucu da açıkça kabul eder.
Soru: Dinlerin ruhun ölümsüzlüğü ile ilgili kanıtlarım araştırınız ve bunları Platon’un görüşleriyle karşılaştırarak tartışınız.
- Cevap: Birçok din, ruhun ölümsüzlüğünü savunur ve bunu çeşitli şekillerde temellendirir. Örneğin, Hristiyanlıkta ruhun ölümden sonraki yaşamı, yeniden doğuş ve cennet-cehennem kavramlarıyla desteklenir. İslam’da ise ruhun ebedi yaşamı ve ahiret inancı vardır. Platon’un görüşleri, ruhun bedenle olan ayrımını vurgulayarak onun ölümsüzlüğünü mantıksal argümanlarla destekler. Her iki yaklaşımda da ruhun varlığına dair benzer inançlar bulunmakla birlikte, Platon’un felsefi temellendirmeleri daha soyut ve akıl yürütmeye dayanırken, dinlerdeki kanıtlar genellikle inanç ve kutsal metinlere dayanır.
Soru: Platon, “Ölümden sonra yaşamın olup olmadığı” problemi ile ilgili görüşünü hangi gerekçeyle temellendirmektedir? Tartışınız.
- Cevap: Platon, ölümden sonra yaşamın varlığını, karşıtların doğuşu ve ruhun basit bir töz olduğu argümanlarıyla temellendirir. Ölüm ile yaşamın birbirine karşıt olduğu fikri, ölümden sonra yaşamın var olması gerektiğini savunur. Ayrıca, ruhun varlığının bedenden bağımsız olduğunu ve basit bir varlık olarak varlığını sürdürmeye devam edeceğini öne sürer. Bu düşünceler, onun ruhun ölümsüzlüğü konusundaki felsefi argümanlarını destekler.
10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 105 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.