Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Bilim ve Kültür Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 108

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 108 Bilim ve Kültür Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 108

Thomas Hobbes’a göre adalet, devlet yaşamıyla ortaya çıkar. Devletin olmadığı yani ona göre sözleşmenin olmadığı doğa durumunda adalet ya da adaletsizlikten söz edilemez. Adalet ve adaletsizlik, bedenin ya da zihnin bir yetisi değildir. Öyle olsaydı bunları duyular ya da duygular gibi yalnız (tek) insanda görmek mümkün olurdu. Bunlar toplum içinde yaşayan insanlara ait niteliklerdir. Genel bir gücün yani devletin, dolayısıyla yasanın olması adalet ve adaletsizlikten söz etmeyi mümkün kılar. Çünkü ona göre adaletin ve adaletsizliğin kaynağı, başlangıcını insanların yaptıkları sözleşmelerdir. Bir sözleşme yoksa hiçbir hak devredilmemiştir, herkesin her şey üzerinde hakkı vardır. Dolayısıyla hiçbir davranış adaletsiz olarak değerlendirilemez. Sözleşmenin geçerliliği, insanları onlara uymayı zorlayacak bir devlet gücünün kurulmasıyla başlar. Adaletin doğası, geçerli sözleşmeye uyulmasıdır. Bir sözleşme yapılmışsa onu ihlal etmek adaletsizliktir.

John Locke’a göreyse adalet, karşılıklı bir ilişkidir. İnsanların birbiri karşısındaki hakkı, birbirlerine olan yükümlülüğüdür. Adalet bu anlamda herkese hakkına düşeni vermektir ki bu da emek sonucunda elde edilen mülkiyeti gündeme getirir. Bu bağlamda mülkiyet hakkını ihlal etmek, adaletsizliktir. Ayrıca Locke, adalet kavramını keyfî yönetimlere karşıt olarak da kullanır.

Özgürlük siyaset felsefesinde önemli bir yere sahiptir. Özgürlüğün olup olmadığı ya da ne olduğu üzerine birçok alanda, pek çok düşünür görüş ileri sürmüştür. Özgürlük üzerine ortaya konan bu görüşler, özgürlüğün birçok şekilde yorumlandığını göstermektedir. Özgürlük kavramı insanın nasıl bir varlık olduğuna dair yaklaşımlarla yakından bağlantılıdır. Dolayısıyla özgürlük, siyasetin yanı sıra ahlaki alanda önemli bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsan özgür bir varlık olmazsa ahlak, hukuk ve siyaset mümkün olmaz. Çünkü kendi iradesine göre davranmayan bir kişinin ahlakından söz etmek mümkün değildir. Böyle bir kişiyi davranışlarından sorumlu tutmak mümkün olmaz. Ahlak, hukuk ve siyaset kurumlan, insanın eylemlerini kendisinin seçmesi ve bu eylemlerin sonucunda gerçekleşecekleri kabul edecek şekilde davranması esasına dayalıdır. Özgürlüğün olmadığı yerde zaten ahlaki davranıştan, hukuk kurallarına uymaktan ya da siyasette karar almaktan bahsetmek mümkün olmayacaktır. Özgürlüğün birçok alanda ne olduğunun araştırılması, bu kavramın insan yaşamındaki önemini göstermektedir. Din ve vicdan özgürlüğü, seçme ve seçilme özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, iletişim özgürlüğü, seyahat özgürlüğü bunlara örnektir. Özgürlüğün tanımı; kişinin dış baskı ya da zorlamalardan bağımsız bir şekilde, kendisine göre seçimlerde ve eylemde bulunması şeklinde yapılabilir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 108 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!