Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 71

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 71 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 71

Öğrencilerin aşağıda verilen metni okuyup ilgili soruları cevaplamalarını sağlayınız.

Bir köylü kadın bir danayı doğar doğmaz kucağına alıp sevmiş, sonra da bunu âdet edinmiş; her gün danayı kucağına alıp taşırmış, sonunda buna o kadar alışmış ki dana büyüyüp koskoca öküz olduğu zaman onu yine kucağında taşıyabilmiş.
Bu hikâyeyi kim uydurduysa alışkanlığın ne büyük bir güç olduğunu çok iyi anlatmış olacak. Gerçekten alışkanlık pek yaman bir hocadır ve hiç şakası yoktur. Yavaş yavaş, sinsi sinsi içimize ilk adımını atar; başlangıçta kuzu gibi sevimli, alçak gönüllüdür ama zamanla oraya yerleşip kökleşti mi öyle azılı, öyle amansız bir yüz takınır ki kendisine gözlerimizi bile kaldırmaya izin vermez…
Bence en büyük kötülüklerimiz küçük yaşımızda belirmeye başlar ve asıl eğitimimiz bizi emzirip büyütenlerin elindedir. Ebeveynin çocuğun davranışlarına etkisi nedir? Çocuk bir tavuğun boynunu sıkar; kediyi, köpeği oyuncak edip yara bere içinde bırakır, anası da ona bakıp eğlenir. Kimi baba da oğlunun savunmasız bir köylüyü, bir uşağı öldüresiye dövdüğünü, bir arkadaşını kurnazca ve kahpece aldattığını gördüğü zaman bunu yiğitlik belirtisi sayarak sevinir.
Oysa bunlar zalimliğin, zorbalığın, dönekliğin asıl tohumları, kökleridir; çocukta filizlenirler, sonra alışkanlığın kucağında alabildiğine büyüyüp gelişirler. Bu kötü yöntemleri yaşın küçüklüğüne ve işin önemsizliğine bakarak hoş görmek tehlikeli bir eğitim yoludur. Önce şu bakımdan ki çocukta doğa egemendir ve doğa asıl yeni tomurcuk salarken katıksız ve gürbüzdür sonra da hırsızlığın çirkinliği çalman şeye göre değişmez ki: Ha altın çalmışsın ha bir iğne. “İğne çaldı ama altın çalmak aklına bile gelmez. ” diyenlere benim diyeceğim şudur: “İğneyi çaldıktan sonra niçin altını da çalmasın?” Kendimiz sandığımızdan çok daha zenginiz ama bizi oradan buradan alarak dilenerek yaşamaya alıştırmışlar: Kendimizden çok başkalarından yararlanmaya zorlamışlar bizi.
Montaigne, “Denemeler” adlı eserinden alıntılanmıştır.

a) Metinde çocukların kötü alışkanlıklar edinmesinde ebeveynlerin hangi yaklaşımları etkili olmuştur?

  • Cevap: Montaigne; ebeveynlerin ölçüsüz, aşırı, kuralsız ve kötülüğü görmezden gelen hatta onu hoş gören yaklaşımları çocukların kötü alışkanlık edinmesinde etkili olduğunu düşünür.

b) Montaigne, çocukların kötü davranışlarına yönelik benimsenen eğitim anlayışını niçin eleştirir? 

  • Cevap: Montaigne yaşın küçüklüğü, işin önemsizliği gibi durumlara bakılarak kötü davranışın görmezden gelinmesini hatalı bulur. Ona göre kötü yollarla iyiye ulaşılamaz.

c) Aşağıda verilen ifadelerden hangisi Montaigne’in eğitim anlayışına uygun düşer? Yukarıdaki metinde bu anlayışı destekleyen ifadelerin altını çiziniz.
• “Kötülüğün azı, çoğuna göre meşrudur.”
• “Kötülük kötülüktür, onun azı veya çoğu olmaz.”

  • Cevap: Görüşleri “Kötülük kötülüktür, onun azı veya çoğu olmaz” anlayışına uygun düşer. “Kötülüğün azı, çoğuna göre meşrudur” anlayışına ters düşer. Metinde şu ifadelerin altı çizilir: Bu kötü yöntemleri yaşın küçüklüğüne ve işin önemsizliğine bakarak hoş görmek tehlikeli bir eğitim yoludur. (…) hırsızlığın çirkinliği, çalınan şeye göre değişmez ki. (…) Ha altın çalmışsın ha bir iğne. “İğne çaldı ama altın çalmak aklına bile gelmez” diyenlere benim diyeceğim şudur: “İğneyi çaldıktan sonra niçin altını da çalmasın?”

ç) Metinde alışkanlıkların insanın içine yerleşip kök saldığı ifade edilmektedir. Sizce insan, alışkanlıklarının iyi ya da kötü olduğunu bilebilir mi? Bu nasıl gerçekleştirebilir?

  • Cevap: İnsan davranışlarının iç muhakemesini yapar, alışkanlıkları sorgularsa iyi ve kötü olduğu hakkında bilgi sahibi olabilir.

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 71 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!