10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 40
10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 40 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 40
1.) Aşağıdan verilen söyleşiyi okuduktan sonra ilgili soruları cevaplayınız.
Gazeteci: Aristoteles kimdir?
Filozof: Sorunuza cevap olarak öncelikle onun ilklerin düşünürü olduğunu söyleyebilirim. Kısa bir araştırma sonrası siz de Aristoteles’in ilk mantıkçı, ilk biyolog, ilk felsefe tarihçisi ve ilk öğretmen olarak nitelendirildiğini görürsünüz. Gazeteci: Bize onun düşüncelerinden bahseder misiniz?
Filozof: Aristoteles’in düşüncelerini tek tek açmaya kalksak buna ne benim bilgim yetecektir ne de programınızın süresi.
Gazeteci: O hâlde sadece sizde bıraktığı etkilerden konuşsak olur mu?
Filozof: Açıkça söyleyebilirim ki onun bilgiye verdiği önem beni derinden etkilemektedir çünkü ben de hayatını bilgiye adayanlardanım. Aristoteles’e göre tüm insanlar bilmek ister. Filozoflar bu isteğin peşinden giden insanlardır. Onlar bilgelik sevgisini taşıyan düşünürlerdir. Dolayısıyla benim gibi bilgiye yönelen ve önem veren tüm filozoflar bilmek ister. Bu açıdan “Metafizik” adlı eserinin baş ucu kitaplarımdan biri olduğunu söylemekten gurur duyarım. Gazeteci: Bu eserden biraz daha söz eder misiniz? Siz konuşurken göz ucuyla gelen mesajlara bakıyordum, izleyicilerimizin hepsi bunu merak ettiklerini belirtmişler.
Filozof: Elbette. Öncelikle belirteyim ki Aristoteles’in “İnsan bilmek isteyen bir varlıktır.” sözleriyle başladığı ve kendisinden önceki
filozofların görüşlerini hem aktardığı hem de sorguladığı “Metafizik” adlı eserini her okuduğumda felsefeyi tekrar tekrar keşfederim. “Metafizik” felsefenin en önemli eserleri arasındadır. Felsefenin doğuşu ve filozoflar hakkında bilgiler verir. Aristoteles’e göre ilk filozof Tha- les’tir. Thales, evreni akıl yoluyla sistemli olarak ele alan ilk düşünürdür. Doğayı, doğa üstü şeylerle değil mantık temelinde doğanın kendisiyle açıklamaya çalışmıştır. Varlığın başlangıcına yönelik bir temel neden aramıştır.
Gazeteci: Peki buna ne yanıt vermiştir? Onun gibi düşünen başka filozoflar var mıdır?
Filozof: Thales, gerçekleştirdiği gözlemler sonucunda ilk nedenin “su” olduğuna karar vermiştir. İlk neden arayışı zamanla düşünürleri etkilemiş ve onlar da Thales gibi cevaplarını doğada aramışlardır. Anaximandros “aperion” (sonsuzluk), Herakleitos “ateş”, Anaximenes de “hava” cevabını vermiştir.
Gazeteci: O hâlde felsefenin doğuşuna yönelik Aristoteles’in ele aldığı bütün filozoflar ilk nedeni doğada aramıştır, diyorsunuz. Doğru mu anladım?
Filozof: Bu genelleme pek de yanlış değildir. Nitekim söz ettiğimiz filozofların yaşadığı dönemde onlarla beraber Pythagoras, Parmenides, Elealı Zenon, Empedokles, Anaksagoras da ilk nedeni doğanın içinde aramıştır.
a) Metindeki ifadelerden hangisi sağlam argümana örnek olarak gösterilebilir?
- Cevap: Söyleşide geçen “Aristoteles’e göre tüm insanlar bilmek ister. Filozoflar bu isteğin peşinden giden insanlardır. Onlar bilgelik sevgisini taşıyan düşünürlerdir. Dolayısıyla benim gibi bilgiye yönelen ve önem veren tüm filozoflar bilmek ister.” cümleleri sağlam bir argüman içermektedir. Cümlelerin aşağıdaki argüman formuna uyduğu görülmektedir. Bütün A’lar Bdir. Bütün C’ler Adır. O hâlde bütün C’ler Bdir. Tüm insanlar bilmek ister. Bütün filozoflar insandır. Dolayısıyla bütün filozoflar bilmek ister.
b) Metinde geçen hangi cümleler akıl yürütme türlerinden tümdengelim, tümevarım ve analojiye örnek olarak verilebilir?
- Cevap:
Akıl yürütme türlerine aşağıdakiler örnek gösterilebilir.
Tümdengelime örnek: “a” cevabına verilen örnek tümdengelime örnektir.
Tümevarıma örnek: “O hâlde felsefenin doğuşuna yönelik Aristoteles’in ele aldığı bütün filozoflar ilk nedeni doğada aramıştır” cümlesine bakılacak olursa tümevarım görülebilir. Bu cümleden önce yer alan filozofun cümleleri tümdengelimin öncül önermelerini oluşturmaktadır. Cümleleri tümdengelim formuna çevirecek olursak şunları görebiliriz.
Anaximandros’un ilk nedene “aperion” (sonsuzluk) diyerek onu doğada aradığı görülür.
Herakleitos’un ilk neneden “ateş” diyerek onu doğada aradığı görülür.
Anaximenes’in ilk nedene “hava” diyerek onu doğada aradığı görülür.
Anaximandros, Herakleitos ve Anaximenes felsefenin doğuşuna yönelik Aristoteles’in ele aldığı filozoflardandır.
O hâlde felsefenin doğuşuna yönelik Aristoteles’in ele aldığı bütün filozoflar ilk nedeni doğada aramıştır.
Analojiye örnek: “İlk neden arayışı zamanla düşünürleri etkilemiş ve onlar da Thales gibi cevaplarını doğada aramışlardır.” cümlesine bakılacak olursa Thales’le diğer düşünürler arasında benzerlik kurulduğu görülür.
10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 40 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.