10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 37
10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 37 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 37
Öğrencilerin aşağıda verilen metni okuyup ilgili soruları cevaplamalarını sağlayınız.
(1) Düşünmeyi durdurmak veya onu sınırlandırmak, felsefeyi sona erdirmek veya sınırlandırmaktır.
(2) Felsefeyi sınırlandırmak ise aklı bir şeylerle sınırlamak veya hapsetmektir. (3) Eğer deney ve aklımız şu anda sahip olduğumuz inanç ve bilgilerimizle yetinmiyorsa deneyin ve aklın göstereceği yeni olana karşı istekli olmak felsefi bir davranıştır. (4) Bazen aklımıza danışarak var olan inançlarımızın artık eskidiğini ve yerine yenisinin konulması gerektiğini kabul etmeliyiz. (5) Böylece yeni deney ve bilgilere açık olmak ve onları istemek felsefi tutumdur. (6) Felsefi tutum, aklın çıkarımlarını takip etmektir.
a) Metin kendi içinde tutarlı mıdır? Neden?
- Cevap: Tutarlıdır çünkü düşüncenin akışını bozan bir yargı bulunmamaktadır.
b) Metindeki numaralandırılmış ifadelerden hangileri yargı bildirmez? Neden?
- Cevap: “4” numaralı ifade yargı bildirmez çünkü onay bildirmektedir.
c) Aşağıdaki yargılardan hangileri metindeki numaralandırılmış ifadelerle bir arada düşünüldüğünde tutarlılık veya tutarsızlık gösterir? Cevaplarınızı ifadelerin karşısında boş bırakılmış yerlere yazınız.
- Cevap:
Aşağıdaki ifadeler
Felsefe insanın düşüncelerini geliştirir. (1 ve 2 ile tutarlıdır.) Felsefe yeni bilgilere temkinli yaklaşır. ( 3 ile tutarsızdır.)
Felsefe düşünsel bir etkinliktir. (1, 2 ve 6 ile tutarlıdır.)
Felsefi tutum, filozofun ön kabullerine dayanır. (5 ve 6 ile tutarsızdır.)
ç) Metindeki felsefi tutum ile ilgili ileri sürülen görüşü destekleyecek bir örnek yazınız.
- Cevap: Olası Cevap: Felsefi tutum aklın üretimini desteklemekte ve ona yönelmektedir. Düşünce tarihine bakıldığında filozofların çağdaş bilgileri yakından takip ettiği, onları düşünmelerine konu ettiği görülür. j. Locke’un liberalizmin öncüsü olması örnek gösterilebilir. Nitekim çağının sorunlarına yönelik üretilen akılsal bilgilerle ilgili derin düşünmeler gerçekleştirmiştir.
10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 37 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.