Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 182

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 182 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 182

1. Aşağıda verilen metni okuyup metne yönelik soruları cevaplandırınız.
Bakın Hayri Bey, ben karar verdim, beraber çalışacağız bundan sonra. Onun için anlaşmamız lazım. Realist olmak hiç de hakikati olduğu gibi görmek değildir. Belki onunla en faydalı şekilde münasebetimizi tayin etmektir. Hakikati görmüşsün ne çıkar? Kendi başına hiçbir manası ve kıymeti olmayan bir yığın hüküm vermekten başka neye yarar? İstediğin kadar uzatabileceğin bir eksikler ve ihtiyaçlar listesinden başka ne yapabilirsin? Bir şey değiştirir mi bu? Bilakis yolundan alıkor seni. Kötümser olursun, apışır kalırsın, ezilirsin. Hakikati olduğu gibi görmek… Yani bozguncu olmak… Evet bozgunculuk denen şey budur, bundan doğar. Siz kelimelerle zehirlenen adamsınız, onun için size eskisiniz, dedim. Yeni adamın realizmi başkadır. Elinde bulunan bu mal, bu nesne ile, onun bu vasıflarıyla ben ne yapabilirim? İşte sorulacak sual. Mesela bu bahiste en büyük hatanız musikiden yani mücerret bir fikirden hareket ederek baldızınız hanımefendiyi mütalaa etmenizdir. Halbuki baldızınız hanımefendi tarafından işi münakaşa ediniz, mesele ne kadar değişir. Newton başına düşen elmayı, elma olmak haysiyetiyle mütalaa etseydi belki çürümüş diye atabilirdi. Fakat o böyle yapmadı. “Şu elmadan nasıl istifade edebilirim?” diye kendine sordu. “Azamî istifadem ne olabilir?” dedi. Siz de öyle yapın!
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” romanından alıntılanmıştır.

a. Metinde hakikati olduğu gibi görmek neden yetersiz bulunmaktadır?

  • Cevap: İnsanın salt gerçeği bilmesi onu sadece bilgi sahibi yapar. Metinde geçen ifadede ise gerçeğin bir faydası olmadığı sürece insanı düşünsel olarak yoran bir özelliği olduğu ifade edilmektedir. Burada felsefenin ilk anlamı olan bilgelik sevgisi tanımına bir eleştiri yapılmaktadır. Bilginin değeri konusunda faydacı anlayışa vurgu yapılmaktadır.

b. Metinde geçen “kelimelerle zehirlenen” ifadesi ne anlama gelmektedir? Yorumlayınız.

  • Cevap: İnsanın salt gerçeği bilmesi onu sadece bilgi sahibi yapar. Metinde geçen ifadede ise gerçeğin bir faydası olmadığı sürece insanı düşünsel olarak yoran bir özelliği olduğu ifade edilmektedir. Burada felsefenin ilk anlamı olan bilgelik sevgisi tanımına eleştiri ve bilginin değeri konusunda faydacı anlayışa vurgu yapılmaktadır.

c. Metne göre insanın “eski” ve “yeni” olarak ayrılmasının temel nedeni nedir?

  • Cevap: Gerçeği olduğu gibi görmenin sadece aklı oyalayan bir yanı olduğu ve bu oyalanmayı modern zamanın öncesinin “eski” insanın uğraşısı olarak görüldüğü belirtilmktedir. “Yeni” insan gerçekten fayda sağlamayı bilen olarak ifade edilmektedir. Faydacı (pragmatist) bakış açısı yeni insanın temel özelliği olarak iddia edilmektedir.

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 182 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!