10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 121
10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 121 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 121
Etkinlik öncesi öğrencilerin “çevre etiği”ne dair araştırma yapmaları gerekmektedir. Güncel çevre ve sağlık sorunlarının aşağıda verilen genel bilgiler dâhilinde çevre etiğiyle bağı kurularak soruların tartışılmasını sağlayınız.
✓ Etik, Yunanca gelenek anlamını taşıyan ethos sözcüğünden türetilmiştir. Bu anlamda etik genel inançlarla, tavırlarla ya da alışılmış davranışları yönlendiren kurallarla ilgilidir.
✓ Çevre etiği, insanların doğal ve yapay çevreleri arasındaki ilişkilerin sistemli olarak incelenmesidir. “Çevre etiği, ahlak kurallarının insanların dünya karşısındaki davranışlarını yönettiğini ve yönetmesi gerektiğini varsayar. Bu doğrultuda çevre etiği kuramı bu kuralların neler olduğunu, insanların kimlere ve nelere karşı sorumlulukları bulunduğunu açıklamak ve bu sorumluluklarm neden haklı olduğunu göstermek zorundadır.”
✓ İnsan merkezli olmayan etik, hayvanlar ve bitkiler gibi öteki doğal nesnelere de ahlaki bir statü tanır. Bu yaklaşım, etik kuralların sınırlarının genişletilmesi gereğini doğurur. Birçok bitki ve hayvan türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunması insan merkezli olmayan etik yaklaşımın sık rastlanan sorunlarındandır.
a. Günümüz çevre sorunları (hava, toprak, su, gürültü kirliliği ve küresel ısınma, doğal yaşamın yok olması vb.) düşünüldüğünde çevre etiği bu sorunların çözümüne nasıl bir katkı sağlayabilir?
- Cevap: İnsanın doğaya yönelik tutumu doğanın ve insan yaşamının yok olması sonucunu getirebilir. Çevre etiği, çevre sorunlarına yönelik yeni bakış açıları kazandırabilir.
b. İnsanın vahşi doğayla temasının artmasını dünyada yaşanan son salgın hastalıkların sebebi olarak görme eğilimi artık daha sık dile getirilmektedir? Salgın ve benzeri durumların insanların çevreye bakış açılarında ne tür değişimler oluşturabileceğini değerlendiriniz.
- Cevap: Tarihte yaşanan büyük doğal afetler, savaşlar ve salgınlar insanların yaşamlarını yeniden sorgulamalarına sebep olmuştur. II. Dünya Savaşı sonrasında Birleşmiş Milletlerin kurulması da bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Birçok salgın hastalığın temelinde insanların vahşi hayatla temasının olduğu bilimsel kanıtlarla gösterilmektedir. Bu açıdan bakıldığında insanın çevreye duyarlı ve saygılı bir hayat kurma gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu anlamda çevre etiğinin önemi de gittikçe artmaktadır.
c. Sizce çevreyi ve insan yaşamını korumak için yazılı kurallar yeterli midir? Gerekçeleriyle belirtiniz.
- Cevap: Hukuk, insan yaşamını düzenlemek amacıyla oluşturulmuş yazılı kurallar bütünüdür. Devletler bu kuralların hayata geçirilebilmesi için kurumlar ortaya çıkarır, aynı zamanda eğitim öğretim gibi araçlarla kurallara yönelik bilinç oluşturulmasını sağlamaya çalışır. Toplumlar, kendi kültürel yaşamları ve geleceklerine yönelik tutumlar ortaya koymaktadır. Birey ise kişisel yaşantısında duyarlı olmayı ve gerektiğinde çevreyi koruma konusunda baskı araçları oluşturmayı sağlamalıdır.
ç. Çevre bilincinin oluşabilmesi için birey, toplum ve devletler neler yapmalıdır?
- Cevap: Devletler çevreyi korumak üzere yasal düzenlemeler yapabilir. Ayrıca kurumları vasıtasıyla gerekli önlemleri alır. Birey ve toplum kendi oto kontrolünü oluşturabilir
10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 121 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.