Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 89 Cevapları Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 89 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 89 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Hz. Ömer (r.a.) Basra ve Kûfe gibi yeni şehirler kurarken ana cadde ve sokakların dokuz zira genişliğinde yapılmasın! istemiştir. Bu uygulamada illetin değişmesi sebebiyle hüküm de değişmiştir. Başka bir ifadeyle nüfus ve mekân göz önünde bulundurulmuş yani zamanın ihtiyaçları dikkate alınmıştır. Hz. Peygamber (s.a.v.), kıyamete kadar yapılacak yolları yedi zira olarak yapın buyurmamıştır. Hz. Ömer de (r.a.) aslında Hz. Peygamber’in (s.a.v.) yaptığı uygulamanın aynısını yapmıştır. İhtiyaca göre bir karar vermiş ve bu sayıyı yedi değil, dokuz olarak belirlemiştir. Hz. Ömer (r.a.) bu uygulaması ile Hz. Peygamber’in (s.a.v.) ne dediğine değil, bu sözüyle ne demek istediğine ilişkin bir belirlemede bulunmuş ve sonuçta bu kararı vermiştir. Günümüzde de pek çok toplumsal değişim gerçekleşmiş ve gerçekleşmektedir. Eskiden televizyon, bilgisayar, telefon vb. teknoloji ve iletişim araçları yoktu. İnsanların artık aile ve iş hayatları farklılaştı. Tıp alanında pek çok gelişmeler oldu. Bu değişim, hemen her alanda gerçekleşmektedir. Bu değişim ve gelişmeler, İslam dininin inanç, ibadet ve ahlak esasları ile çelişmediği ve insanın zararına değil, yararına olduğu sürece doğaldır. Bunlar İslam’ın evrensel ve dinamik bir din olma özelliği ile de zaten çelişmez.

Etkinlik

Günümüzde sosyal değişimin gerçekleştiği bir örnek bulunuz. Bulduğunuz örneği dinin temel ilkeleri açısından inceleyiniz.

  • Cevap: Toplumların türlerini, evrimini, kültürünü, kökenini değiştiren etmenler oluştuğunda o toplumda sosyal değişme olur. Mesela kılık kıyafet kanunu çıkarıldığında ya da Latin harflerine geçildiğinde bütün toplumun yapı ve yaşamı da bundan etkilenmiş değişimlere uğramıştır.

Düşünelim

Ekonomi ve ekonomik hayat ne demektir? Size göre din ve ekonomi arasında nasıl bir ilişki vardır? Arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap: Her bir insan yaşamını sürdürebilmek için diğer insanların ürettiği ürünlere ve hizmetlere ihtiyaç duyar. Örneğin içtiğimiz bir bardak çayın üretilip masamıza kadar gelebilmesi için binlerce insan emek verir. İnsanların ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için ürün ve hizmetlerin alınıp satılmasına ekonomi denir. Dinimiz her alanda olduğu gibi bizim için çok önemli olan ekonomik hayatımız için de bazı düzenlemeler getirmiştir. Bu düzenlemelere uyduğumuz takdirde hem kendimiz hem de toplumumuz ekonomik sıkıntılarla karşılaşmaz. Allah’ın koyduğu kanunlara göre işleyen bir ekonomi, toplumların mutlu ve güçlü olmasının anahtardır..

10. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 89 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!