

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 37 Cevapları Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 37 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 37 Cevapları Gezegen Yayıncılık
Kelime olarak “örtmek, perdelemek, kirden, pastan korunmak, bağışlanmak ve af dileğinde bulunmak” anlamlarına gelen istiğfar dinî bir terim olarak “kişinin günah eylemlerinin çirkinliğini fark ettikten sonra Allah’tan (c.c.) bağışlanma dileğinde bulunmasına” denir. Tövbe ve istiğfar kavramları birbirine yakın anlamlar içerir ve genelde birlikte kullanılır. Dolayısıyla tövbe ve istiğfarda bulunmak demek, günahı fark etmek, bundan pişmanlık duymak, bu durumdan kurtulmaya karar vererek dönüş yapmaktır. Bir daha günah ve hatalara dönmemeye kesin karar vermek, Allah’ın gösterdiği yola dönerek ondan af ve bağışlanma dilemektir. Tövbe ve istiğfar, insanın Allah’la (c.c.) kurduğu en önemli iletişim yollarından biridir. İslam’a göre hür iradesiyle davranışlarında serbest bırakılan insan, zaman zaman bilerek veya bilmeyerek kusur ve günah sayılabilecek davranışlarda bulunabilir. Bu gibi davranışlar, onun doğuştan getirdiği saflığının bozulmasına sebep olur. Kişinin bu durumun farkına varması için Yüce Allah (c.c.) insana akıl ve fikir vermekle kalmamış ilahi kitabında da uyarı ve öğütlerde bulunmuştur.
İnsanın hata ve günahlarından dönüş yapıp manevi arınma ve temizlenme yoluna nasıl gireceğini de bildirmiştir. Dolayısıyla tövbe ve istiğfar, insanın manevi arınma ve temizlenme yoludur. Yüce Allah (c.c.), Kur’an’da insanı tövbe ve istiğfar etmeye, hata ve günahlarından dönmeye çağırır. Kur’an-ı Kerim’deki, “Ey iman edenler! Samimi bir tevbe ile Allah’a dönün. Umulur ki Rabb’iniz sizin kötülüklerinizi örter…”(104) vb. ayetlerde inananlardan tövbe etmeleri istenmektedir. “Kim bir kötülük yapar yahut kendine zulmeder de sonra Allah’tan mağfiret dilerse Allah’ı çok bağışlayıcı ve çok esirgeyici bulur.”(105) gibi ayetlerde de Yüce Allah’ın (c.c.) merhametli olduğu ve gönülden yapılan tövbe ve istiğfarları da kabul edeceği bildirilmektedir. İçten ve samimi olarak yapılan tövbe ve istiğfarları kabul eden anlamına gelen “Tevvab”; işlenen günah ve hataları affeden anlamına gelen “Ğaffar” ve “Ğafur” Allah’ın (c.c.) güzel isimlerindendir. Kur’an’da, “.Şunu iyi bilin ki Allah tevbe edenleri de sever, temizlenenleri de sever.”(106) ayetinde de buyrulduğu üzere samimi olarak tövbe ve istiğfarda bulunan insan, Allah’ın (c.c.) sevgili kuludur
- Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 37 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum