

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 108 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları Gezegen Yayıncılık
Eylemleri açısından sorumlu olan insanın bu sorumluluğu genelde dinî, toplumsal ve ahlaki alanlarda görülür. Ahlaki sorumluluk ise bilerek ve isteyerek yapılan davranışların hesabını vermeyi, bunların mahiyetine göre ödül veya ceza almayı ifade eder. Onun için Kur’an’da pek çok ayette insanın irade sahibi bir varlık olduğu ve yapıp ettiklerinden sorumlu tutulacağı bildirilir. Kur’an’da, “Ve de ki: Hak, Rabb’inizdendir. Öyle ise dileyen iman etsin, dileyen inkâr etsin…” ve “…Yaptıklarınızdan mutlaka sorumlu tutulacaksınız.”, gibi pek çok ayette insanın irade ve sorumluluk sahibi bir varlık olduğu bildirilir. Toplum içinde insanların bir kısmı güzel, bir kısmı kötü, diğer bir kısmı da hem iyi hem de kötü ahlaklı davranışlarda bulunuyor olabilir. Bu farklılığın sebebi kişinin mizacı, aldığı eğitim, gördüğü öğrenim, üyesi olduğu aile ve sosyal çevrenin farklılığındandır. İşte insan, güzel ahlaki davranışları bilip uygulasın diye terbiye edilir, eğitilir. Aldığı terbiye ile ahlak kurallarını öğrenip uygulayan insana “terbiyeli, edepli, karakterli, şahsiyetli kişi” denir. Terbiye ve edep daima güzel ahlakı da içerdiğinden edepli ve terbiyeli kişi aynı zamanda ahlaklıdır. İçinde yaşadığı toplumun görgü ve ahlak kurallarına uymayan, söz ve davranışları kaba saygısız kimselere “terbiyesiz ve edepsiz” denir.
Etkinlik
Toplum içinde kullanılan “Edep ya hu!” ve “Edebini takın!” gibi ifadeler kimler için kullanılır? Arkadaşlarınızla konuşunuz.
- Cevap: Edep eksikliği olanlara, ailesini atasını kitabını bilmeyen kafirlere insanlara saygısızlık yapanlara söylenebilir.
Etkinlik
Sizce insan, güzel ahlaklı davranışlara sahip olabilmek için nasıl bir terbiye almalıdır? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, peygamber olmadan önce de herkesin hayran kaldığı üstün bir ahlâka sahipti. Peygamberimiz: Herkesle iyi geçinirdi, kimseyi incitmezdi, kimseye haksızlık etmezdi. Kimsenin malına göz dikmezdi, ona, güvenilir kimse anlamında “el-Emîn” derlerdi.
10. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 108 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum