10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 99
“10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 99 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 99
geçmek istemiştir.52 Yeri geldiğinde iftira haberini hemen kabullenmeyip biraz araştırmak ve iftiraya uğrayan kişi hakkında hüsnüzanda bulunmak önemlidir.
Mahremiyet, kişinin kendisine ve yakınlarına ait olan ve diğer insanların öğrenmelerini istemediği özel bilgi ve durumlara denir. “Özel hayat” ve “özel hayatın gizliliği” gibi kavramlarla da ifade edilir.53 İslami literatürde buna tecessüs denir. Tecessüs, insanların gizli hâllerini, ayıp ve kusurlarını araştırmak anlamına gelir. Gizli kalması gereken şeyleri araştırmak İslam ahlakında yerilmiştir. Mahremiyetin ihlali ise insanların özel bilgilerine ve durumlarına, onların izinleri olmadan vâkıf olup müdahele etmektir. İki kişinin kendi arasındaki konuşmasını dinlemek, insanların aile hayatlarını araştırmak ve özel yaşam alanlarını gözetlemek mahremiyet ihlalidir. Yüce Allah “Ey iman edenler! … insanların gizli hâllerini araştırmayın…”54 buyurarak mahremiyet ihlalini yasaklamıştır.
Mahremiyetin çeşitli alanları vardır. Bunlardan ilki olan beden mahremiyeti, kişinin beden dokunulmazlığı kadar beden örtüsünü de kapsar. Bilgi mahremiyeti, kişinin kendisiyle ilgili tüm bilgilerin koruma altında olması, sadece kişi tarafından istenilen kişilerle paylaşılmasıdır. Ancak bu bilgiler, kişi ve toplum sağlığına zararlı olabilecek durumlarda kanunlar çerçevesinde başka kişi ve kurumlar tarafından ulaşılabilir olmalıdır. Mekân mahremiyeti kişinin evi, odası, ofisi gibi kendine ait yaşam alanlarına izinsiz girilmemesini ifade eder. Dijital mahremiyet ise internet ortamındaki mahremiyettir. Günümüzde özellikle sosyal medya araçlarında kişilerin kendi hayatlarına dair pek çok bilgi, belge ve durumu paylaşmasının mahremiyet ihlaline yol açtığı bir gerçektir.
Düşünün-Paylaşın
Gösterişin öne çıktığı günümüz dünyasında iletişim araçları özellikle sosyal medya aracılığıyla kişisel hayata ait birçok unsur teşhir edilmektedir. Bu durum öyle bir hâl almıştır ki özel hayata dair bir paylaşım yapılmaması artık garip bir durum olarak yorumlanır olmuştur.
Yemekten giyime, ev hayatından, alışverişe birçok durum başkalarının beğenisine sunulmaktadır. Oysaki İslam dininde özel alana dair paylaşımlara belli bir sınır getirilmiş, mahremiyetin muhafazasına dikkat edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Öyle ki yapılacak iyilikler için bile “sağ elin verdiğini sol elin bilmemesi” ilkesi ortaya konmuştur. Hâl böyleyken özel hayata ait unsurların başkalarının beğenisine sunulması insanın kendi eliyle mahremiyetini ifşa ve ihlal etmesine sebebiyet vermektedir.
Soru: Verilen metne göre sosyal medya paylaşımlarındaki mahremiyet ihlalleriyle ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Sosyal medyada özel hayatın sürekli paylaşılması, İslam’ın mahremiyeti koruma ilkesine aykırıdır. İslam, gösterişten kaçınmayı ve iyiliklerin bile gizli tutulmasını önerir. Bu nedenle, sosyal medyada mahremiyete dikkat edilmelidir.
10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 99 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.