Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları

10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 95

“10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 95 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 95

Terbiye; düzene koymak, eğitmek, yetiştirmek, davranışları kontrol etmek anlamlarına gelir. Terim olarak ise bir şeyi olgunluk derecesine ulaşıncaya kadar adım adım inşa etmektir.24 Terbiye kelimesi, Allah’ın (cc) “Rab” ismiyle ilişkilidir. Yüce Allah, “Rab” isminin gereği olarak tüm varlıkları eğitip geliştirir ve mükemmel bir insan hâline gelmeleri için onları yetiştirir.

Terbiye Türkçede daha çok eğitim yoluyla amaçlanan davranışları ortaya çıkarmak anlamında kullanılır. Terbiyenin “edep” kelimesiyle de ilişkisi vardır.

Edepli insan denildiğinde, terbiyeli insan kastedilir.

Terbiye kelimesi dilimizde hâlen kullanılmakla birlikte, giderek yerini eğitim kelimesine bırakmıştır.26 Genel tanımıyla eğitim, bir plan ve amaca göre yetişmekte olan nesillerin gelişimini sağlamak için yapılan çalışmalardır. Gerek formal ve gerekse informal şekilde gerçekleşen eğitim bireyde kendi yaşantısı yoluyla istendik davranış değişikliği oluşturma sürecidir.

Tarih boyunca insanlığın uğraştığı temel sorunlardan biri arzu edilen karakterde insan yetiştirmektir. Karakter; bireyin kendine özgü yapısı, onu başkalarından ayıran temel belirti ve bireyin davranış biçimlerini belirleyen, üstün ana özelliği, öz yapısıdır. Ahlak ve eğitim, insan hayatının temelinde yer alan ve birbirini destekleyen olgulardır. İslam geleneği içerisinde bu iki kavramın ilişkisi, karşılıklı etkileşim şeklinde ele alınmıştır. Eğitim, özünde ahlakilik taşıyan bir faaliyet sayılmıştır.28 Kur’an’ın, eğitimci olarak takdim ettiği Hz. Peygamber’in örnek yaşantısıyla insanları terbiye ettiğini belirtmesi eğitimle ahlak arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktadır.

İslam dini, insanın dünya ve ahirette mutluluğunu temin etmek için gönderilmiştir. Eğitim ve ahlak, bu amaca ulaştıracak yollardandır. İslam, değerlerin Allah (cc) tarafından konulduğunu vurgular ve bunların insan davranışlarında tezahür etmesini ister. Bunu yaparken de insan, Allah’a (cc) dua ederek yardım istemelidir. Nitekim Hz. Peygamber “… Allahım! Beni güzel ahlaka ulaştır zira insanı güzel ahlaka senden başka kimse ulaştıramaz. Kötü ahlakı da benden uzaklaştır çünkü kötü ahlakı senden başka kimse benden uzaklaştıramaz. “30 buyurmuştur.

Ahlakın eğitimle ilgisinin ortak noktası insanın duygu ve davranışlarıdır. Ahlak eğitiminde bilgi, tutum ve davranışların öğrenilmesi, diğer öğrenme türlerinden farklı değildir. Ahlak eğitimi, bireyin kendi yaşantısı yoluyla ahlaki davranışlarında değişiklik oluşturma sürecidir. İyi ve kötü meselesinde de ahlakla eğitim bir araya gelir. Hangi davranışın kötü hangi davranışın iyi olduğu eğitimle öğrenilir. Bu yönüyle eğitim geniş çapta bir ahlaki faaliyet olarak kabul edilir.31

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 95 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!