Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları

10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 84

“10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 84 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 84

Topluluk diye çevrilen ümmet kelimesi ayette “topluma önderlik edecek olan grup” anlamına gelmektedir. Yüce Allah Müslümanların içinde onlara önderlik edecek, birlik ve beraberliklerini sağlayacak, onlara iyiliği emredecek, onları kötülükten sakındıracak, insanları İslam’a çağıracak bir sosyal kontrol mekanizmasının bulunmasını istemektedir. Müfessirlere göre Müslümanların böyle bir kurumu oluşturmaları farz-ı kifâyedir.

İnsanlık, toplum hayatının uyumlu olarak sürdürülebilmesi ve iyiliğin hâkim kılınması için birtakım kurallara uymakla yükümlüdür. Toplumsal kurallar Yüce Allah’ın emir ve yasaklarıyla zaman ve mekâna göre değişmezlik kazanmış, her
insan iyiliğin yaygınlaşması ve kötülüğün önlenmesine kendi ölçüsünde katkıda bulunmakla yükümlü kılınmıştır.145 Bu konuda Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Bir kötülük gören kişi onu eliyle önlesin. Buna gücü yetmeyen diliyle karşı çıksın. Bunu da yapamayan kötülüğe kalben buğz etsin ki bu imanın en zayıf derecesidir.”

İyilikten yana olma ve kötülüğe tepki gösterme bilincinin toplumda canlı tutulması için eğitim, öğretim ve faydalı yayınlar son derece önemlidir. İyiliğe arka çıkıp kötülüğe karşı koyma, ağır olduğu kadar da değerli bir ödevdir. Müfessirler bu görevi üstlenecek kişinin yeterli derecede ilme sahip ve insanlarla iletişimlerinin iyi olması gerektiğini belirtir. Buna ilave olarak iyilik yapmaya ve kötülükten uzak durmaya çağıran kişinin kendisi anlattıklarını hayatında pratiğe aktarması gerekir.

Hz. Peygamber toplumsal hayatı ve kişilerin sorumluluğunu şöyle anlatmaktadır: “Allah Teala’nın çizdiği sınırlara riayet edenlerle etmeyenler, bir gemide yolculuk yapan topluluğa benzer: Onlar gemideki yerlerini kura ile paylaşırlar. Bir kısmına geminin üst katı, diğer kısmına da alt katı düşer. Kura neticesi olarak aşağıya yerleşenler, su almak için çıktıkları üst kattakilerin yanından geçerler. Bunun üzerine “Hissemize düşen yerden bir delik açsak da yukarıdakileri rahatsız etmesek.” derler. Eğer yukarıda bulunanlar aşağıdakilerin isteklerini yapmalarına izin verirlerse gemidekiler hep birlikte boğulur. Fakat onlara engel olurlarsa hem onlar hem de kendileri kurtulur.”

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 84 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!