Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları

10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 74

“10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 74 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 74

Kur’an’da olumlu yöndeki değişime karşı çıkanlar “Onlara Allah’ın indirdiğine uyun!’, dendiğinde onlar ‘Hayır! Biz atalarımızın üzerinde bulduğumuz yola uyarız.’ dediler. Ya ataları bir şey anlamamış, doğruyu da bulamamış idiyseler?”83 şeklinde eleştirilirken; olumlu değişime açık olan insanların tutumları övülmüş ve “Sözü dinleyip de onun en güzeline uyanlar var ya, işte onlar Allah’ın hidayete erdirdiği kimselerdir. İşte onlar akıl sahiplerinin ta kendileridir.”84 buyrulmuştur. Kur’an toplumdaki olumsuz yöndeki değişmeye karşıdır. Bir ayette “Nihayet onların peşinden öyle bir nesil geldi ki bunlar namazı bıraktılar; nefislerinin arzularına uydular…”85 buyrulmuştur.

Sosyal değişim, maddi ve manevi dengeler ile fert ve toplum menfaatleri eşit şekilde gözetildiğinde gerçekleşir. Her türlü aşırılıktan uzak, dengeli toplum olma özelliği hem sosyolojinin ideal toplumlar için ön gördüğü bir gereklilik hem de Kur’an-ı Kerim’de Allah’ın (cc) İslam toplumu için belirttiği bir vasıftır.86
Peygamberler insanlığın olumlu yönde değişimi hususunda en güzel rehberdir. Onlar, insanları zorla değiştirmeye çalışmamışlar, güzel yaşayışlarıyla kendi toplumlarına örnek olmuşlardır. Hz. Peygamber de yaşadığı toplumda önceki peygamberlerin getirmiş olduğu mesajların tahrife uğramış olanlarını ıslah etmiş, tevhit inancıyla bağdaşanlarını da almakta bir sakınca görmemiştir. Bu şekilde toplumun olumlu yönde değişimine katkı sağlamıştır.

Sosyal değişim, toplumun dinamik fonksiyonlarından biridir. Toplum bazen ileriye bazen de geriye doğru bir değişim içerisine girer. Toplumdaki değişim çok yönlü etki ve tepkilerin meydana getirdiği bir olaydır. Toplum canlı bir organ gibi kendini bu değişimlere karşı uyanık tutmak ve değişimin istikametini olumlu bir yöne çevirmek durumundadır.88
Sosyal değişme; tabii çevrenin özelliklerinin farklılaşması, biyolojik yapıya tesir eden unsurların çoğalması, teknik yeniliklerin artması ve kültür yapısının özelliği dolayısıyla meydana gelen değişikliklerle izah edilmektedir. Sosyal değişim, maddi ve manevi dengeler ile fert ve toplum menfaatleri eşit şekilde gözetildiğinde gerçekleşir. Bu yönüyle din, evrensel boyutlu ve içinde bulunduğu toplumun yapısı ile ilişkili bir olgudur. Din ve toplumsal yapı arasındaki etkileşim sosyolojik bir gerçekliktir.

Sosyal değişimler neticesinde toplumun aldığı şekil, İslam’ın prensiplerine uygunluk arz ediyorsa tasvip edilir. Yaşanan değişimler Kur’an ve sünnetle ortaya konulan dinin değişmez ilkelerine aykırı olmamalıdır.

Yorumlayınız

Soru: Hz. Peygamber’in mescidine dönemin en ileri aydınlatma sistemini ilk defa kuran Temim Dari, Şam’dan Medine’ye kandil, yağ ve ip getirdi. Medine’ye vardığında cuma günüydü. Çalışanlarından Ebu’l-Berrâd, kandilleri iple astı, yağ koyarak fitil taktı. Güneş batınca da kandilleri yaktı. Allah’ın (cc) elçisi mescide gelince mescidin aydınlık olduğunu gördü. “Bunu kim yaptı?” diye sorunca “Temim yaptı.” diye cevap verdiler. Bunun üzerine Resulullah (sav) Temîm’e (ra) “Sen İslam’ı aydınlattın. Allah da seni dünyada ve ahirette aydınlatsın.” dedi Verilen olayı İslam’ın yeniliklere bakışı açısından yorumlayınız.

  • Cevap: Bu olay, İslam’ın yeniliklere ve ilerlemeye açık bir din olduğunu göstermektedir. Temim Dari, dönemin en ileri teknolojisini kullanarak mescidi aydınlatmış, bu yenilik Hz. Peygamber tarafından övgüyle karşılanmıştır. İslam, toplumun ve bireylerin yararına olan teknolojik gelişmeleri benimser ve destekler. İslam, faydalı yeniliklerin dini ve toplumsal hayata katkı sağlamasına önem verir ve bu tür gelişmeleri teşvik eder.

10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 74 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!