Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları

10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 70

“10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 70 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 70

Süslemek anlamına gelen tezhip, kitap sanatlarının önemli bir dalı olan bir çeşit süsleme sanatıdır. Tezhip sanatçılarına “müzehhip” denir. Tezhip sanatı, hat sanatı ile birlikte kullanılarak estetik bir birliktelik sağlanmıştır. Tezhip sanatında süsleme sanatlarının temelini oluşturan motifler yer alır. Tezhipte kullanılan motifler diğer süsleme sanatlarında görülen motiflerden daha küçük ve sadedir.

Tezhip sanatı Orta Asya’da Uygur Türkleriyle ortaya çıkıp gelişmiştir. Selçuklularla İran üzerinden Anadolu’ya ulaşmış, milletimizin dinî hassasiyet ve saygısına bağlı olarak güzel örnekler vermiştir. Timur Dönemi’nde Hâce Ali Tebrîzî, Selçuklu Dönemi’nde Muhlis bin Abdullah el-Hindi, Osmanlı Dönemi’nde Ali Üsküdarî, Ahmed Hazine, Abdullah Buhari gibi müzehhipler yetişmiştir. Bu sanatın öğretilmesi Osmanlıda XIX. yüzyılın sonlarında ders olarak Sanâyi-i Nefîse Mektebi’n- de başlamış, daha sonra bağımsız bir okul çatısı altında Medresetü’l-Hattâtîn’de devam etmiştir. Günümüzde bazı Güzel Sanatlar Fakültelerinin Geleneksel Türk Sanatları Bölümünde bu sanat eğitimi verilmektedir.

Ebru

Geleneksel süsleme sanatlarımızdan biri olan ebrunun mevcut verilere göre tarihi XV-XVI. yüzyıllara dayanmaktadır. Ebru, elde hazırlanmış boyaların öd ve su ilavesiyle ayarları yapıldıktan sonra yoğunlaştırılmış su üzerine serpilip kâğıda transfer edilmesiyle oluşan bir sanattır.62 Günümüzde ebru, kâğıt dışında da çeşitli malzemelerin süslemesinde kullanılmaktadır. Türk tarihinde pek çok ebru sanatçısı yetişmiştir. Hezarfen Ethem Efendi, Hatip Mehmet Efendi, Hattat Sami Efendi, M. Necmeddin Okyay ve Mustafa Düzgünman bunların başında gelir.63

Minyatür, bir tür resim sanatıdır. Minyatür kelimesi sözlükte “yazma kitaplara yapılan küçük, renkli ve ince işlenmiş resim, bir şeyin küçük benzeri veya kopyası” gibi anlamlara gelir. İslam sanatında minyatüre “tasvir”, minyatür sanatçısına “musavvir” veya “nakkaş”, minyatür atölyelerine de “nakkaşhane” denilir. İslam dünyasında resim denilince minyatür akla gelir.64 Uygur Türklerinde görülen bu sanat dalı sonraki dönemlerde Selçuklu Devleti ve diğer Türk devletlerinde de icra edilmiştir. Minyatür, İran’dan Mezopotamya’ya, Suriye’ye ve Anadolu’ya yayılmıştır. Böylece Türk-İslam minyatür üslubu doğmuş ve günümüze kadar etkisini sürdürmüştür.

Ders Dışı Etkinlik

Soru: Çevrenizde bulunan müzeleri veya https… muzeler web sitesini ziyaret ederek Türk-İslam sanatlarına ait örnekleri sınıf panosunda görsel ve yazılı olarak sergileyiniz.

  • Cevap:

Türk-İslam sanatlarından bazı örnekler şunlardır:

  • Hat Sanatı: Arap harfleri ile estetik yazı yazma sanatıdır. Kur’an-ı Kerim’in yazımı ve cami duvarlarında süsleme amaçlı kullanılmıştır.
  • Tezhip Sanatı: Kitap süsleme sanatıdır. Özellikle Kur’an-ı Kerim ve değerli el yazmalarının kenarlarına altın ve boya ile yapılan ince süslemelerdir.
  • Çini Sanatı: Seramik üzerine yapılan el boyaması süsleme sanatıdır. Camilerde ve saraylarda duvar süslemelerinde kullanılmıştır.
  • Minyatür Sanatı: Olayların ve hikayelerin küçük boyutlarda resmedilmesi sanatıdır. Kitaplarda yer alan önemli olayları resimlemek için kullanılır.
  • Ebru Sanatı: Su üzerine atılan boyaların şekillendirilip kağıda aktarılmasıyla yapılan sanat türüdür. Geleneksel Türk sanatı olarak bilinir.

10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 70 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!