Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları

10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 66

“10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 66 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 66

Mimari

Mimari kelimesi “uzun ömürlü olmak, bir yeri meskûn ve bayındır hâle getirmek” anlamlarına gelir.37 Mimari; insanların barınma, dinlenme, çalışma gibi gündelik ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli yapıları inşa etmesiyle başlamıştır. Zamanla değişen ekonomik ve teknik koşullar mimari anlayışını da değiştirmiştir. Böylece mimari, sanatsal bakış açısıyla belli ölçü ve kurallara uygun olarak gelişmiştir. İnsanlar, dinlerine ve kültürlerine ait özellikleri mimari yapılarına yansıtmıştır.

İslam’ın tevhit ilkesi, İslam mimarisinin oluşmasında da rol oynamıştır. İslam hukukundaki “Eşyada asıl olan ibâhadır.” kuralı sanat, kültür ve edebiyat alanlarında da geçerlidir. Kur’an-ı Kerim ve sünnette haramlar açık bir şekilde bildirilmiştir. Bu iki kaynakta yasaklanmamış her şey mübah ve helaldir.

İslam mimarisinin başlangıcı, Hz. Peygamber Dönemi’ne dayanır. Resulullah (sav) Medine’ye hicret edince ilk olarak Mescid-i Nebevi’yi inşa etmiştir. Mescit, şehirdeki hayatın merkezi hâline gelmiştir. Medine’de kenar semtler şehirle bütünleştirilerek buraya herkesin kolay ve güvenilir bir biçimde ulaşması sağlanmıştır. Mescid-i Nebevi, Hz. Peygamber döneminde ibadet mekânı, eğitim kurumu, diplomatik kabul ve görüşmelerin yapıldığı yer, sosyal meselelerin konuşulduğu merkez konumunda olmuştur.38 Estetik düşüncesinin yansıtılmaya çalışıldığı cami mimarisi

Müslümanlar için sanatı geliştirme ve sanat ruhunu topluma aşılama açısından verimli bir alan olmuştur.39

Emeviler Dönemi’nin sembol eserleri camiler olmuş ve camilerin verdiği ruh fethedilen yerlere taşınmıştır. Batı İslam sanatının laboratu- varı olan Kurtuba Camii ve Abbasiler Dönemi’nde Samerra şehrinde yapılan dünyanın en geniş camisi olan Ulu Camii aynı ruhun dışa vurumudur.

Mısır’ın sembollerinden Ezher Üniversitesi, cami etrafında oluşmuş bir üniversitedir. Selçuklular ve Osmanlının fethettiği beldelerde ilk iş olarak cami inşa etmesi, onların mabet merkezli bir medeniyet anlayışını benimsediğini göstermektedir.40

Karahanlılarla başlayan Türk-İslam mimarisi eserleri sonrakilere yol gösterici olmuştur. İslam cami mimarisinde, mihrap önü kubbe planı ve dışı süslü tuğla ile türbe mimarisi ilk defa Karahanlılar Dönemi’nde ortaya çıkmıştır.41 Türklerin kervansaray mimarisinde geliştirdikleri çeşitli teknikler de oldukça ilham vericidir. Selçuklular ve Beylikler Dönemi’nde büyük, görkemli kapı mimarileri ön plana çıkarken Osmanlıda görkemli kapıların yerini kubbe mimarisi almıştır. İslam mimarisinde kubbe, şekil olarak sonsuzdan birliğe yükselişi sembolize eder. Osmanlıda minareler uzun ve ince bir yapıya dönüşmüştür.42

Selçukluların Türk mimarisine kazandırdığı Nizamiye Medreseleri, Çifte Minareli Medrese, Gök Medrese ve Buruciye Medreseleri mimarimizin en tanınmış eserlerindendir.43 Osmanlıda da İslam mimarisi olan birçok cami, mescit, medrese, türbe, çeşme, han, hamam, köprü, kervansaray vb. tarzda yapılar inşa edilmiştir. Osmanlı mimarisi denildiğinde akla ilk gelen kişi olan Mimar Sinan milletimize kazandırdığı eserlerle tarihte iz bırakmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 66 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!