10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 30
“10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 30
Bir ayette şöyle buyrulmaktadır: “Rabb’inizden istiğfar dileyin, sonra O’na tövbe edin. Allah da sizi belirli bir süreye kadar dünya nimetlerinden güzelce yararlandırsın…”93 Genel olarak tövbe etmek istiğfarı içerir, istiğfar da tövbenin kabul edilmesi talebidir.
işlenen günahı tamamen bırakıp bir daha ona dönmemeyi ifade eden tövbenin özünde pişmanlık vardır. Gerçek bir tövbe için nefsin kendisi ile hesaplaşması, mücadele etmesi gerekir. Allah Resulü’nün (sav) ifadesi ile günah, insanın içini tırmalayan ve başkalarının haberdar olmasını istemediği şeydir.93 94 95 Yani insanın her an pişmanlık duyduğu bir iştir. Pişmanlık ise tövbenin ilk şartıdır. Resulullah (sav) bir hadisinde, “Günahtan pişmanlık duymak, tövbedir.”95 derken bu gerçeği ifade eder.
İnsan bir günah veya hata işlediği zaman hemen Rabb’ini hatırlayarak O’nunla irtibat kurmalıdır. Günah işleyen kişi, af kapısının her zaman açık olduğunu bilmeli, Rabb’inin affediciliğine sığınmalı ve O’nun affından ümidini kesmemelidir. Kur’an’da tövbe ve istiğfar ayetlerinin genelinde Yüce Allah’ın çok bağışlayıcı ve tövbeleri çokça kabul eden oluşuna vurgu yapılır. Bir ayette şöyle bildirilmektedir: “Her kim işlediği haksızlık arkasından tövbe edip durumunu düzeltirse kuşkusuz Allah onun tövbesini kabul eder. Şüphesiz Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.”
İnsanın tüm dindarlık hayatı samimiyete dayalıdır. Kişi, tövbe konusunda da samimiyet taşımalı ve günahlarının affedilmesi için içtenlikle Rabb’ine yönelmelidir. Kur’an-ı Kerim “Ey iman edenler! Allah’a içtenlikle tövbe edin…” ayetiyle insanı tövbede samimiyete çağırır. Öte yandan Allah Teala’nın en sevgili kulu olan Hz. Muhammed (sav) insanın tövbe etmesine Yüce Allah’ın çok sevindiğini belirtmiş ve kendisi de günde yetmişten fazla tövbe ve istiğfar etmiştir.
Allah’ın (cc) af ve mağfireti çok geniştir. O’nun şirk dışında affetmeyeceği bir günah yoktur. İnsan onur ve haysiyetini yok edici suçlar olarak bilinen zina ve hırsızlık, bütün kötülüklerin anası sayılan içki içmek gibi günahları işleyenler için de tövbe kapısı açıktır.100 Günahkâr kişi tövbe için gereken kararlılığı gösterdiği zaman Rabb’inin sonsuz merhametiyle onun hayatında temiz bir sayfa açılır. Hz. Peygamberin şu hadisi bu gerçeği en güzel şekilde anlatır: “Günahtan tövbe eden kimse, hiç günahı olmayan kimse gibidir.”101
Tövbe ve istiğfarın insan hayatında büyük bir rolü vardır. Bunlar günahkâr insanı manevi kopuştan kurtarır ve onu yeniden hayata bağlar. İnsana ümit ve yaşama isteği verir, onu Rabb’ine yöneltip imanı kuvvetlendirir. Ayrıca günahkâr insanın daha düzgün bir kişi hâline gelmesini sağlar.102
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 30 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.