10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 127
“10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 127 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 127
İmam-ı Şafii
imam-ı Şafii, 767 yılında Filistin’in Gazze şehrinde doğdu. Küçük yaşlarda Medine’ye yerleşerek tahsilini burada tamamladı. Yaşadığı dönemde belirginleşen fıkıh ekollerinin yaklaşımlarını ve yöntemlerini öğrenerek bunları birleştirmeye çalışmış, aynı zamanda fıkıhta kendi yöntemini ortaya koyarak birçok öğrenci yetiştirmiştir. Ömrünün sonlarına doğru Mısır’a yerleşen İmam-ı Şafii, buranın örf ve âdetlerini göz önünde bulundurmuş; bazı fetvalarından vazgeçerek bunların yerine yeni görüşler ortaya koymuştur. Fıkıh usulünün temellerini “er-Risale” isimli eserinde kaleme alan İmam-ı Şafii, 820 yılında Mısır’da vefat etmişt
Hanbelilik
Hanbelilik mezhebi, ünlü hadis ve fıkıh âlimi olan Ahmed bin Hanbel’in görüşlerini esas alır. Bu mezhep, “Hakkında haram olduğuna dair kesin bir hüküm bulunmayan şey helaldir.” ilkesini esas alan bir yorum ve anlayışa sahiptir. Bu yorum sayesinde İslam toplumunda günlük hayatta karşılaşılan pek çok sorunun çözümü sağlanmıştır. Müslümanlar, yeni karşılaştıkları birçok şeyin helal mi haram mı olduğu şüphesinden kurtulmuştur.
Hanbelilik mezhebinde zorunlu olmadıkça kişisel görüşle karar verme (rey) tercih edilmemiştir. Bundan dolayı bu mezhepte hadise dayalı bir fıkıh anlayışı hâkim olmuştur. Bağdat’ta ortaya çıkan Hanbelilik, Ahmed bin Hanbel’in önde gelen öğrencileri tarafından İslam dünyasının diğer bölgelerine de yayılmıştır. Bu mezhep günümüzde
781 yılında Bağdat’ta doğan Ahmed bin Hanbel küçük yaşlardan itibaren imam Muhammed, Ebu Yusuf ve imam Şafii gibi dönemin âlimlerinden ilim tahsil etmiştir. İslam dünyasının birçok bölgesini dolaşarak hadis derlemiş ve bunları el-Müsned isimli hadis kitabında bir araya getirmiştir. Bazı görüşleri sebebiyle Abbasiler Dönemi’nde baskıya maruz kalmıştır. İmam-ı Şafii’nin fıkıh bilgisini ve hüküm çıkarma yöntemini benimseyen Ahmed bin Hanbel, sadece rivayetlerle yetinmemiş, bunların fıkhî amaçlarını da araştırmıştır. Ahmed bin Hanbel 855 yılında vefat etmiştir.
Caferilik mezhebi, İmam Cafer Sadık’ın inanç, ibadet ve muamelat konusundaki görüşlerini esas alan fıkhi yorumlardan biridir. Hadis ilminde otorite olarak kabul edilen Cafer Sadık, İsnaaşeriyye Şiası’nın fıkıhta imamı olmuş ve bu grubun fıkıh ekolü onun adıyla anılmıştır. Caferilik mezhebi masumiyet açısından aralarında fark bulunmayan diğer on iki imama nisbet edilen rivayetlerden ve diğer delillere dayalı içtihatlardan oluşmaktadır.
İmam Cafer Sadık
Medine’de doğan Cafer Sadık, İmamiye’nin beşinci imamı Muhammed el- Bâkır’ın oğludur. İlk tahsilini dedesi ve babasından aldı. Babasından sonra imamet görevini üstlenerek Şia’nın altıncı imamı oldu. İmamet konusunda Zeydîler hariç Şia’nın tüm kolları Cafer Sadık’ın imam olduğu konusunda ittifak etmişlerdir. İmam Cafer Sadık, hadis ve fıkıh ilminde büyük bir birikime sahip olmuş, döneminin önemli âlimleriyle de ilmî konularda görüş alışverişinde bulunmuştur. 765 yılında Medine’de vefat etmiştir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 127 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.