10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 108
“10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 108 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 108
Tüm bu davranışlar insanların haysiyetini zedeleyen, toplumsal birlik ve beraberliği bozan tutumlardır. Bu davranışlar ahlaki anlamda kötü huy olduğu gibi aynı zamanda dinî anlamda günahtır. Ayete göre özellikle Allah’a (cc) inanan kimselere, kötü dilli olup başkalarının kusurlarını ortaya dökmek yakışmaz. Bir kimse bu tür olumsuz davranışları terk etmezse zulüm işlemiş olur. Elle, dille ve çeşitli yollarla işlenen bu zulmün vebalinden kurtulmanın yolu tövbe etmektir. Kesin bir kararlılıkla bir suçu ve günahı terk etmek anlamına gelen tövbe manevi anlamda insanın sabıkasındaki izleri siler.
Zulüm kavramı “bir şeyi yerli yerine koymak” anlamına gelen adalet kelimesinin zıddıdır. Kur’an’a göre dinî ve insani anlamda yapılan her türlü haksızlık ve yapılmaması gereken her türlü davranış zulümdür.
Bu ayette, üç kötü tutumdan uzak durulması etkili bir üslupla anlatılmıştır: zan, tecessüs ve gıybet. Kesin olmayan ve tahmine dayalı bilgi ve hükme zan denir. Ayette sözü edilen zan çeşidi suizandır. Bu şekildeki zanlar ağır sonuçlar doğurabilir. Çünkü insanlar hakkında sahip olunan zan ve tahminlerin birçoğu isabetsiz olmakta, çok kere sanılanın aksi gerçekleşmektedir. Bir davranışta bulunmak ve başkalarının aleyhinde olacak bir karar almak söz konusu olduğunda zanna dayanılamaz. Birçok kötülük ve düşmanlığa kaynaklık ettiği için ayette suizan yasaklanmıştır. Fakat kimsenin aleyhinde olmayan, hakların zayi edilmesi ihtimali bulunmayan alanlarda, kesin bilgi bulunmadığında kuvvetli zanna (zann-ı galip] dayalı hükümler verilebilir.
Başkalarının kusurlarını ve gizli taraflarını araştırmak anlamına gelen tecessüs, özel hayatın gizliliğini ve mahremiyeti ihlal etmektir. insanların kendi aralarında yaptıkları konuşmaları dinlemek, özel mekânlarını gözetlemek, aile yaşantılarını kayda alıp medya organlarında yaymak gibi davranışlar tecessüs örnekleridir. Tecessüs insanların dokunulmaz hak ve hürriyetlerine müdahaledir. İnsanın onurunu zedeleyen ve kardeşlik ilkesine halel getiren ahlaki bir kusur olan tecessüs Kur’an ve sünnet tarafından yasaklanmıştır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.