10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 107
“10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 107
Hucurat suresi Medine’de inmiştir, 18 ayettir. Adını dördüncü ayette geçen ve odalar anlamına gelen “Hucurat” kelimesinden alır. Ağırlıklı olarak toplumsal hayatta ve başkalarıyla ilişkilerde dikkat edilmesi gereken ahlaki değerler üzerinde durduğu için “ahlak suresi” diye isimlendirilmiştir. Surede ayrıca toplumda ortaya çıkan çekişmelerin çözüm yolları açıklanmış, inanan insanların kardeş olduğu belirtilmiş ve aynı kökten geldikleri için insanlığın birliğine ve kardeşliğine vurgu yapılmıştır.
Surenin 9 ve 10. ayetlerinde müminlerin birbirleriyle ilişkilerini her türlü çekişmeden kaçınarak kardeşlik ilkesiyle yürütmeleri istenir. 11 ve 12. ayetlerde ise hedeflenen kardeşlik bağına zarar veren ve insanlar arasındaki ilişkileri zedeleyen tutumları önleyecek prensipler yer alır.
“Ey iman edenler! Bir topluluk bir diğerini alaya almasın. Belki onlar kendilerinden daha iyidirler. Kadınlar da diğer kadınları alaya almasın. Belki onlar kendilerinden daha iyidirler. Birbirinizi karalamayın, birbirinizi kötü lakaplarla çağırmayın. İmandan sonra fâsıklık ne kötü bir isimdir! Kim tövbe etmezse, işte onlar zalimlerin ta kendileridir.”
Ayetteki “alay etmek” ifadesiyle sadece sözle yapılan alay amaçlanmaz. Ayrıca bir kimsenin olumsuz şekilde taklidini yapmak, sözleri, davranışları, tipi vs. özellikleriyle eğlenmek veya bunlarda bir kusur arayıp buna başkalarının dikkatini çekmek şeklindeki tüm davranışlar kastedilmektedir. Burada ne şekilde olursa olsun bir başkasını alay konusu yapmak yasaklanmaktadır.99 “Birbirinizi karalamayın.” diye çevrilen ifadenin aslı “Kendinizi karalamayın.”dır. İslam’a göre müminler kardeş ve aynı vücudun parçaları kabul edildikleri için bir müminin, diğer kardeşlerini karalaması esasında kendini karalaması gibi görülmüştür. Bir insanı karalamak onu itibarsızlaştırmak, küçük düşürmek ve şerefine leke sürmektir. Kötü lakap takmak ise “kör, topal, kambur, cüce, sırık, şapşal” örneklerinde olduğu gibi insanları, onların hoşlanmadıkları, üzücü ve küçük düşürücü niteliklerle anmaktır. Ancak “Uzun Hasan” gibi insanların tanınmasını sağlayan ve onları üzmeyen, alışılmış bazı lakaplar bu yasağın dışındadır.
Sahabeden kimilerinin, sonradan Müslüman olmuş birtakım kimselerden onların etnik kökenlerine ve eski dinî bağlılıklarına vurgu yaparak söz etmeleri ve birtakım Müslümanları fiziksel kusurlarıyla anmaları bu ayetin nüzül sebebi olarak aktarılmıştır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 107 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.